Princ Čarls i njegova supruga Kamila danas kreću na karipsku turneju, što će ih učiniti prvim članovima britanske kraljevske porodice koji će posetiti komunisticku Kubu, i to u jeku rastućeg neprijateljstva britanskog najbližeg saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, prema ovoj državi.

Kraljevski par će 24. marta sleteti u Havanu gde će provesti tri dana i večerati sa kubanskim predsednikom Migelom Diaz-Kanelom, koji je zamenio Raula Kastra prošle godine, prenosi Rojters.

Princ Čarls, naslednik britanskog prestola, već je upoznao kubanskog predsednika prošlog novembra, na njegov 70. rodendan, kada je Diaz-Kanel bio u poseti Londonu.

– Ovo je priznanje ne samo kubanskom narodu, već i vladi, i pokazuje SAD da nismo toliko izolovani – kaže stanovnica Havane Kira Ljerena.

Ovo putovanje dešava se dok Trampova administracija intenzivno pokušava da okonča ono što smatra “tiranskom trojkom” Latinske Amerike – socijalističke vlade Venecuele, Nikaragve i Kube – i izazvalo je neke kontroverze. Senator SAD Rik Skot iz Floride, gde se nalazi najveća zajednica kubanskih emigranata, javno je pozvao princa Čarlsa da otkaže putovanje i da umesto toga poseti Floridu i sastane se sa kubanskim disidentima.

Iako se komunizam i plemstvo teško mogu zamisliti kao prijatelji, u Havani se nalazi mali memorijalni vrt za Princezu Dajanu, Čarlsovu prvu suprugu.

– Bila je veoma voljena na Kubi – rekla je 73-godišnja Margarita Rego iz kancelarije zvaničnog istoričara grada i dodala da su Kubanci čuli za nju iz časopisa iz inostranstva.

Većina ljudi na Kubi, međutim, malo zna o britanskoj kraljevskoj porodici, dok su ostali ravnodušni.

– Toliko stranaca je došlo ovamo, a ipak se sve nastavlja po starom – rekao je 76-godišnji Hulio Pojato, žaleći se na kubansku još uvek visoko centralizovanu ekonomiju.

– Nema jaja, piletine, ničega – rekao je bivši zavarivač, koji se bori da preživi od penzije od oko 10 dolara mesečno.

Reply
Share this

Blic online