Lilijana Segre (89) je smeštena pod policijsku zaštitu zbog niza antisemitskih pretnji u Italiji. Ona je imala svega 13 godina kad je deportovana u Aušvic i doživotna je senatorka koja je nedavno inicirala stvaranje parlamentarnog komiteta protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, takozvane Segre komisije.

Lilijana se nedavno našla na meti veoma agresivnog napada na društvenim medijima i kako piše CNN ona svakog dana primi oko 200 pretnji.

– U Italiji, svaki put kad se ugledni Jevreji nađu u centru medijske pažnje, oni postanu subjekti onlajn antisemitskog zlostavljanja. Te uvrede dolaze iz desničarskih krugova koje imaju nasilje u svojoj prošlosti, a ponekad i sadašnjosti. To je deo njihovog radikalnog desničarskog koda – izjavio je Stefano Gati iz Fondacije Jevrejski savremeni dokumentacioni centar (CDEC), dodajući da su pretnje Lilijani dovele do porasti tenzija na internetu i van njega.

Odluka da se ženi dodele dva karabinjera doneta je nakon što su članovi desničarske Forza Nova partije postavili baner u Milanu u utorak uveče, blizu mesta na kojem je Lilijana držala govor koji je izazvao poplavu pretnji.

Predlog za Segre komisiju je odobren prošle nedelje. Desničarske opozicione partije su bile suzdržane što je privuklo osudu i kritike jevrejske zajednice u Italiji. Partija Forca Italija Silvija Berluskonija, Liga pet zvezdica Matea Salvinija i krajnje desničarska Italijanska braća Đorđe Meloni imale su maltene iste razloge za suzdržavanje od glasanja. Dok je Berluskoni naveo da će komisija uspostaviti “novi zločin mišljenja”, Salvini je ocenio da je to “sovjetska inicijativa”, dok je Meloni rekao da levičari pokušavaju da uvedu novu “političku cenzuru”.

Rut Duregelo, predsednica jevrejske zajednice u Rimu, rekla je da je suzdržanost nekih partija zabrinjavajuća.

-To je odluka koju smatramo pogrešnom i opasnom. U ovom trenutku postoji potreba za jedinstvom. Ne treba biti prostora za dvosmislenost – istakla je ona.

Iz CDEC-a su izvestili o značajnom porastu antisemitskih napada u Italiji, posebno na internetu.

-Od početka godine do kraja septembra zabeležili smo oko 190 antisemitskih incidenata, od čega 70 odsto onlajn – naveo je Gati.

Ti incidenti uključuju vandalizam, uvrede, klevete i pretnje, a radi poređenja prošle godine bilo ih je 197, a 2017. ukupno 130.

-Radikalna desnica deluje da je stekla više legitimnosti i snage, a i aktivnija je. Pre 20 godina niste mogli okolo da vičete “Viva il Duče”, bilo je većeg otpora prema ekstremističkim temama, ali se sada prag spustio i ljudi osećaju da mogu slobodnije da izraze mržnju prema Segreovoj – ističe Gati.

Lilijana Segre je jedno od 25 dece mlađih od 14 godina koja su preživela Aušvic. Ona je kasnije prebačena u Ravenzbrik, odakle je oslobođena 1. maja 1945.

Reply
Share this

Blic online