Najnovija istraživanja vulkana Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming pokazala su prisustvo istopljenih stena na oko 4,8 kilometara ispod Zemljine površine. Srećom, ovo otkriće nije alarmantno.

Geolozi Dejvid Mensin i Glen Matioli navode u studiji objavljenoj u magazinu “Jeloustoun Kaldera kronikls” (Yellowstone Caldera Chronicles) da ovo fizičko naprezanje utiče na menjanje oblika vulkana.

– Vulkani se naprežu baš kao i ljudi. Otprilike kao kada na poslu imate naporan dan, pa se osećate rastrzano. Uzroci deformacije vulkana mogu da budu različiti – promene u pritisku koji vrši magma, menjanje količine vode u obližnjim jezerima, navode autori.

Tehnologija se koristi za detektovanje promena u vulkanskom istezanju manjih od širine atoma vodonika, prenosi Dejli mejl.

Pritisak se meri pomoću GPS tehnologije, u kombinaciji sa drugim instrumentima, uključujući osetljive senzore koji mere nagib i naprezanje.

Promene ne moraju da budu drastične da bi ih naučnici primetili. Mensin i Matioli tako navode da mogu da budu mali kao deseti deo milionitog dela širine ljudske vlasi.

Ipak, ove promene vrlo su bitne jer vremenom mogu da dovedu do značajnih posledica.

– Čak i najmanja pomeranja mogu da dovedu do najvećih iznenađenja, navodi se u izveštaju naučnika.

– Srećom, poslednja merenja ukazuju na to da nema razloga za brigu, zaključili su Mensin i Matioli.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI