“Univerzalnim glasanjem poštom izbori 2020. godine će biti NAJNEREGULARNIJI i NAJNEPOŠTENIJI u istoriji. To će biti velika sramota za SAD. Odložimo izbore dok ljudi ne budu mogli propisno i sigurno da glasaju”, ovim tvitom je američki predsednik Donald Tramp samo potvrdio strahove svih kritičara da će pokušati na bilo koji način da onemogući održavanje izbora u novembru ove godine.

To je prvi put da je Tramp otvoreno rekao da izbore treba odložiti. Kao razlog sada navodi epidemiju, ali sa druge strane, ona mu ne smeta da zatraži otvoranje škola. Čak i za Trampa sugerisanje odlaganja izbora predstavljalo bi kršenje predsedničkog ugleda, a ova najava će samo dodatno povećati šanse da Tramp i njegove pristalice ne prihvate legitimitet izbora ako izgubi od bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

U Americi se u svim političkim krugovima raspravlja o mogućnosti da Tramp i njegovi najbliži saradnici odluče da ne napuste Belu kuću. Taj narativ je naglo dobio na snazi nakon što je podrška Trampu u javnosti počela da opada zbog katastrofalno lošeg odgovora na pandemijsku krizu.

Poslednje ankete govore da je Bajden u prednosti čak 10 posto, međutim, u ovo vreme pre četiri godine Hilari Klinton je imala toliku prednost ispred Trampa. Optimisti bi rekli da su sada okolnosti drukčije, a realisti da sada puno toga zavisi od predizbornih suočavanja.

Tramp je od kraja maja, kad se prvi put pojavila ideja o glasanju poštom za sve, čak 70 puta napao tu mogućnost. Njegov tim je vrlo zabrinut da bi olakšano glasanje putem pošte dovelo do većeg odziva birača, što je jedan od preduslova za Bajdenovu pobedu.

Demokrate su pokazale da mogu i znaju brzo da reaguju.

– Donald Tramp je prestravljen. Zna da će izgubiti od Džoa Bajdena. Biće potreban svako od nas da se to dogodi. Vidimo se na biralištima 3. novembra, Donalde Trampe – rekla je Kamala Haris, jedna od ključnih kandidatkinja za mesto potpredsednice u Bajednovom timu.

Tvit kojim Tramp poziva na odlaganje izbora nije slučajno objavljen juče, jer upravo je juče saopšteno da je američka ekonomija u drugom kvartalu pretrpela najteži pad od 1940-ih godina. Dakle, od ere Drugog svetskog rata.

Bruto domaći proizvod smanjio se za 9,5 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, što je pad jednak godišnjem tempu od 32,9 odsto, pokazala je procena Ministarstva za trgovinu. To je najbrži godišnji pad na kvartalnom nivou još od 1947. godine, prenosi “Jutarnji list”.

Američki ustav daje ovlašćenje za regulaciju vremena, mesta i načina održavanja predsedničkih izbora Kongresu, odnosno njegovim domovima – Predstavničkom domu i Senatu. Takođe, samo je Kongres ovlašćen da menja pravila.

Pravo na odlaganje izbora nigde nije spomenuto kao deo predsedničkih ovlašćenja, ali zato ustav čvrsto definše da predsednikov mandat prestaje 20. januara u godini nakon izborne.

Kako objašnjava “Bi-Bi-Si”, prema zakonu koji datira iz 1845. godine, američki predsednički izbori zakazani su za utorak posle prvog ponedeljka u novembru svake četvrte godine. Da bi se izbori pomerili, taj zakon mora da donese Kongres, a da ga prethodno odobri Predstavnički dom pod kontrolom demokrata i Senat pod kontrolom republikanaca.

Mogućnost potpisivanja dvostranog zakonskog konsenzusa o bilo kakvom odlaganju malo je verovatna. Štaviše, čak i ako bi se promenio datum glasanja, Trampov prvi mandat bi istekao 20. januara 2021. godine. U tom slučaju, važila bi pravila koja još nikad nisu primenjena u istoriji, ali su jasno definisana.

Prema tim pravilima, savezne države mogle bi da imenuju elektore u kolegijumi izbornika i bez izbora, te bi se prebrojavali glasovi čak i ako ne glasaju sve savezne države. Predsednik bi bio kandidat koji dobije većinu glasova takvog kolegijuma izbornika.

Predsednik ne može da poništi ili odloži izbore ni putem dekreta zbog vanredne situacije na nivou države, čak i ako proglasi ratno stanje. U vanrednim situacijama, države ili Tramp imaju pravo da ograniče glasanje dolaskom na izborna mesta.

Neke države su to pravo već iskoristile zbog pandemijske krize, a Tramp smatra da bi alternativno glasanje putem pošte samo išlo na ruku demokratama.

BONUS VIDEO Žestoke optužbe protiv Trampa u objavljenoj knjizi Džona Boltona

Reply
Share this

Blic online