Počeli krvavi protesti: Izraelci ranili 17 osoba!

Izraelski vojnici ranili su najmanje 17 osoba tokom sukoba na protestima Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, koji su organizovani nakon što su SAD priznale Jerusalim za glavni grad Izraela. Neredi i Vitlejemu.

Svedoci navode na je na hiljade demonstranata u Biri i Hebronu protestovalo uzvikujući “Jerusalim je prestonica Palestine” i dodaju da su neki Palestinci bacali kamenje na vojnike.

Portparol vojske Izraela je izjavila da su vojnici koristili opremu za razbijanje protesta, a iz medicinske službe tvrde da je jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja, dok je njih 14 pogođeno gumenim mecima.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:

Na protestima u Pojasu Gaze su ranjene dve osobe, od kojih je jedna u kritičnom stanju, rekli su u medicinskoj službi.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačkeje juče saopštilo da se u narednim danima mogu očekivati demnostracije u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Sukobi su u toku i u Vitlejemu.

POGLEDAJTE SUKOBE UŽIVO:

Izvor: YOUTUBE

Ranije je vojska Izraela saopštila da su sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga počeli na Zapadnoj obali reke Jordan.

“U toku su sukobi. Detalje razjašnjavamo”, navodi se u saopštenju.

POGLEDAJTE SNIMAK:

Izvor: YouTube

Prema rečima stanovnika Ramale u Palestini, u toku je opšti miting, pored izraelskog prelaza su podignute barikade, ljudi pale gume.

Između Palestinaca i izraelske vojske došlo do sukoba i u centru Hebrona.

Američki predsednik Donald Tramp juče je zvanično priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Jerusalim kao sveti grad, u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja na teritorijama koje su namenjene Palestincima.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom prestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima.

Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1967. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

S druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje – oni žele istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da dosadašnji napori da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967. sada više nemaju smisla.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI