Nakon što je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pre nekoliko dana oštro kritikovala rad Vlade, Ivica Puljak, ugledni hrvatski naučnik, fizičar i profesor na fakultetu, i sam je uputio oštre kritike na račun hrvatskog društva.

U intervjuu za portal 100posto.hr, Puljak kaže da su među najtežim bolestima od kojih Hrvatska boluje godinama – neznanje, klijentelizam, populizam i rođački kapitalizam, zbog kojih Hrvatska ima glomaznu i skupu državu sa čak 556 gradova i opština, 21 županijom i nefunkcionalnim državnim aparatom. Veliki problem je, tvrdi Puljak, i to što kultura našeg društva i naroda nije dobra.

– Nemamo zdrav odnos prema radu, nismo dovoljno profesionalni niti odgovorni, nismo dovoljno tolerantni na različitosti, ne prihvatamo drugačije, živimo u mitovima o najlepšim ženama, najboljim sportistima, najlepšim krajolicima ili nekoj drugoj iluziji, zasnovanoj na našim pojedinačnim osećajima, ali potpuno neutemeljenoj na realnim podacima – kaže on i dodaje da je za promenu kulture potrebno najmanje 50 godina.

‘Klijentelizam je rak koji razara Hrvatsku’

Najveći problem hrvatskog društva je, kako tvrdi Puljak, klijentelizam ili poruka koja se njime šalje, a koja glasi – nije važno raditi i učiti, važnije je postati član HDZ-a ili SDP-a ili pak imati nekoga blizu vlasti. Time objašnjava i zašto mladi odlaze iz Hrvatske, a kao drugi gorući problem izdvaja populizam.

– Hrvatska politika ogrezla je u populizmu i to onom najgore vrste – svesno i javno laganje i varanje ljudi, samo zato da bi političari na vlasti u miru mogli da se bave svojom omiljenom igrom “kako što duže ostati na vlasti”. Zasigurno najgori primer je pozivanje na jeftino domoljublje, na proziran scenario u kojem glavni glumci jednu ruku drže na srcu, čitaj na novčaniku, a pri tom, na sav glas pričaju o ljubavi prema svojoj domovini, dok drugom rukom kradu od te iste države i njenih građana – kaže naučnik.

Puljak ukazuje i na prenapumpan i neefikasan državni aparat i naglašava da je veliko pitanje koliko još dugo Hrvatska može da opstane, nastavi li tim pogrešnim putem.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI