Nijedan strani gost neće biti pozvan na paradu 9. maja povodom obeležavanja 76. godišnjice od pobede u Velikom otadžbinskom ratu, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Na pitanje da li će stranim liderima biti upućen poziv na Paradu pobede, Peskov je odgovorio: “Ne. Ovo nije jubilarna godina. Neće biti pozvani strani gosti”.

Naglasio je da će “u svim ostalim aspektima postojati normalna procedura pozivanja gostiju na paradu, ali neke nijanse bi, pošto se događaj približi, mogle diktirati naše sanitarne vlasti”, prenosi ruska agencija Tas s. Četrdeset vojnih orkestara činiće deo kombinovanog orkestra, koji će pružiti muzičku pratnju na paradi povodom Dana pobede, saopštio je danas direktorat Međunarodnog festivala vojne muzike Spasiteljeva kula.

– Prema tradiciji, kombinovani vojni orkestar pruža muzičku pratnju na paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu svake godine. 2021. godine sastoji se od 40 vojnih orkestara koji pripadaju ruskim oružanim snagama i drugim službama za bezbednost, odbranu i sprovođenje zakona – navodi se u saopštenju, prenosi Tas s.

Kako je izjavio general-major Timofej Majakin, načelnik službe vojnih muzičkih orkestara oružanih snaga Rusije i muzički direktor festivala Spasiteljeva kula, muzičari, zajedno sa ostalim učesnicima u paradi, sprovešće vežbe na poligonu Alabino u regionu Moskve.

Reply
Share this

Blic online