Lamu, Tibetanka iz autonomne oblasti Ngava na jugozapadu Kine, najčešće je boravila napolju i bavila se poljoprivredom, a slike na kojima se vidi kako kuva, peva i bere lekovito bilje u planinama u okolini svog sela delila je na Doujinu, kineskoj verziji aplikacije Tik tok. Do ove jeseni stekla je oko 200.000 pratilaca, a više od 400 njih bili su svedoci zločina koji se dogodio sredinom septembra.

Tridesetogodišnja Lamu strimovala je video kada je u kuhinju upao muškarac, a ona vrisnula. Istog trenutka ekran se zatamneo, a kada je njena sestra Dolma nekoliko sati kasnije stigla u bolnicu, Lamu je teško disala i sva je bila u opekotinama. Policija u okrugu Đinčuan, gde je živela, saslušavala je njenog bivšeg muža zbog sumnje da ju je polio benzinom i zapalio.

– Izgledala je kao ugarak. Spalio joj je skoro celu kožu – izjavila je Dolma.

Dve nedelje kasnije Lamu je izdahnula, prenosi „Njujork tajms“.

Lamu je bila iz zabačenog sela u regionu Aba, koji Tibetanci zovu Ngava. Rođena u bedi, prehranjivala se skupljajući lekovite trave u planinama. Kao dete je uvek bila vesela i puna nade, a kada je imala 18 godina, upoznala je muškarca iz obližnjeg sela po imenu Tang Lu. Ubrzo su venčali i Lamu je prešla kod njega. Rodila je dva sina, koji danas imaju tri i 12 godina.

Dolma kaže da je tokom godina mnogo puta videla masnice na njenom licu i telu. Lamu je često tražila utočište u roditeljskoj kući zbog povreda koje joj je naneo muž, uključujući i iščašenje lakta. Razvela se u martu, ali ju je Tang naterao da se ponovo uda za njega, otkriva Dolma. Pretio joj je da će, ako odbije, ubiti decu. Policija je ignorisala njene pozive u pomoć.

Dva dana nakon što su se ponovo venčali, Lamu je ponovo otišla u policiju. Tang je pokušao da povredi i nju i Dolmu, ali policija joj je rekla da je „to njena lična porodična stvar“ pošto je odlučila da se ponovo uda za njega. U maju Tang je pokušao da zadavi Lamu i pretio joj je nožem, na šta je ona zatražila pomoć od lokalnog ogranka Svekineske ženske federacije, vladine uprave za ženska prava. Ni oni joj nisu pomogli i Dolma kaže da je plakala jer joj je zvaničnik organizacije rekao da baš i nije mnogo povređena i da ima žena koje su mnogo gore prošle.

Lamu se nije predala. Ponovo je podnela zahtev za razvod i sakrila se kod rođaka, gde je čekala sudsku odluku. Početkom jula Tang je tražio Lamu u Dolminoj kući, a pošto je ova odbila da mu kaže gde joj je sestra, udario ju je u oko, tako da je završila u bolnici, gde je dve nedelje ležala zbog preloma kostiju, pokazuje medicinski izveštaj do koga je došao „Njujork tajms“. Prijavila je slučaj policiji, ali su oni posle kraćeg saslušanja pustili Tanga.

Nekoliko nedelja kasnije, sud je odobrio razvod po drugi put, a Tang je dobio starateljstvo nad sinovima. Lamo je najveći deo leta provela u planini skupljajući lekovite trave. Dvanaestog septembra, dva dana pre kobnog napada, na mrežu je postavila video u kome je najavila da se vraća kući.

Tang, koji je takođe zadobio teške opekotine nalazi se pod istragom zbog ubistva, ali to je slaba uteha za Dolmu.

– Sada je kasno da se priča o tome. Da su ozbiljno shvatili pritužbe i kaznili ga, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji – kaže Dolma.

Slučaj koji ilustruje koliko su žene nezaštićene u Kini, izazvao je gnev javnosti. Iako je 2016. uveden zakon protiv nasilja u porodici, od tada je više od 900 žena u Kini stradalo od ruke muža ili partnera.

Samo dan nakon smrti Lamu, kineski predsednik Si Đinping izjavio je na konferenciji o ženama UN da „zaštita ženski prava i interesa mora postati državna obaveza“.

Držeći ga za reč, ljudi na internetu su zatražili strožu primenu zakona pod heštegom „LhamoAct“, a samo dan kasnije, Veibo, najpoznatija kineska društvena platforma, cenzurisala je hešteg.

Reply
Share this

Blic online