Neverovatna je priča o grupi dvanaest dečaka i njihovom treneru fudbala, koji su proveli, pre prvog kontakta sa spasilačkih timovima, devet dana u tami pećine u Tajlandu, pijući vodu sa zidova pećine, jedući komadiće kolača, meditiraju.

tajland dečaci pećina

Praktično bez hrane i vode deca su bila devet od 17 dana koje su proveli zarobljeni u potopljenoj pećini lavirintu, a uspeli su da prežive i na svetlo dana izađu relativno zdravi i “normalni” samo zahvaljući meditaciji i mladom treneru koji je tim devetogodišnjacima i šesnaestogodišnjacima održao nadu da će biti pronađeni i spaseni.

Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše BBC.

Deca su “pila” vodu koja se u kapljicama slivala niz zidove pećine, jeli komadiće jednog rođendanskog kolača, u potpunom mraku, sa sve manje vazduha i vodom koja nadolazi, ali u životu ih je održala čista volja i – meditacija.

Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake onom osnovnom za taj poziv – meditaciju, kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih mornaričkih “foka”, kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake ali i da oni “što je manje moguće” koriste vazduh u pećini.

Komandant je ispričao da je “nada postala realnost” kada je krenulo uspešno spasavanje 12 dečaka i trenera iz pećine Tam Luang.

“Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred”, rekao je kontraadmiral.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedelju izvučena napolje četiri dečaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dečaka i njihov trener.

Izvor: Youtube/Global News

Svih 13 preživelih nalazi se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima lekara i uspešno se oporavljaju.

Pećina u kojoj su bili zarobljeni dečaci, biće pretvorena u muzej, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Zvaničnici spasilačke službe su saopštili da će u muzeju biti predstavljen način na koji se odvijala akcija spašavanja dečaka.

Oni ističu da će to biti glavna atrakcija u Tajlandu.

Pećina Tam Luang je jedna od najvećih pećina u zemlji. Nalazi se u podnožju planina u blizini gradića Mae Sai, u jevernoj pokrajini Ćiang Rai na granici s Mjanmarom (Brumom). To područje je većim delom nerazvijeno sa ograničenim turističkim ponudama.

Reply
Share this

Svet