Liderka nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer sastaće se sa kandidatima koji će je zameniti na mestu vođe stranke sledeće nedelje, izjavila je ona u intervjuu Rojtersu, nakon što su stranački lideri zatražili da se brzo odluči o tom pitanju.

Naglašavajući da je Evropi potrebna sposobna i stabilna Nemačka, Kramp-Karenbauerova je rekla da kancelarka Angela Merkel i njena vlada nastavljaju sa pripremama za nemačko predsedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine.

Kramp-Karenbauer se u ponedeljak odrekla svojih ambicija da nasledi Merkelovu, svoju mentorku, i njihova CDU kreće u izbor novog lidera i kandidata za kancelara na saveznim izborima koji će biti održani oktobra 2021. godine.

Mi ćemo započeti proces odabira sledeće nedelje, rekla je Kramp-Karenbauerova i dodala da je pozvala one čija imena trenutno kruže na razgovor.

– Trenutno u javnosti kruže tri imena – navela je Kramp-Karrenbauerova.

– Da li će se pojaviti još neko i kog pola će biti, videćemo – rekla je ona i dodala da će brzina pronalaska naslednika delimično zavisiti i od rezultata njenih razgovora sledeće nedelje.

Među kandidatima koji će je naslediti su bivši šef poslaničkog kluba u Budenstagu Fridrih Merc, ministar zdravlja Jens Špan i Armin Lašet koji, kao i Merc i Špan, potiče iz Severne Rajne-Vestfalije, gde je od 2017. premijer pokrajine i vlada u koaliciji sa Slobodarskom partijom.

Reply
Share this

Blic online