Hiljade demonstranta okupilo se u subotu uveče ispred rezidencije premijera Benjamina Netanjahua tražeći njegovu ostavku.

Večerašnje demonstracije u Jerusalimu, na kojima se, kako navodi agencija AP, okupilo desetak hiljada ljudi, uz nekoliko manjih protesta u Tel Avivu kao i u blizini Netanjahuove kuće na obali u Cezareji i desetak drugih, su najveće tokom poslednjih nedelja.

Hiljade Izraelaca tokom leta izašle su na ulice tražeći ostavku premijera, prostestujući zbog načina na koji je vodio zemlju tokom pandemije korona virusa, govoreći da ne treba da ostane na vlasti dok se protiv njega vodi suđenje zbog korupcije.

Iako je Netanjahu pokušao da umanji značaj ovih protesta, govoreći da su demonstranti “levičari” i “anarhisti”, oni ne jenjavaju – Izraelci se okupljaju dva puta sedmično tražeći njegovu ostavku.

Njegova stranka Likud izdala je kasno večeras saopštenje u kojem je optužila dve privatne televizijske stanice Izraela da daju “besplatnu i beskarajan publicitet” demonstrantima i preuveličavaju važnost ovih skupova.

I, dok su demonstracije bile uglavnom mirne, ovih dana je bilo i znakova nasilja. Neki učesnici protesta sukobili su se s policijom, optužujući ih za prekomernu upotrebu sile, dok su manje grupe pristalica Netanjahua, desno orijentisane, napale demonstrante. Netanjahu je rekao da učesnici demontracija podstiču nasilje protiv njega.

Izraelska policija uhapsila je dvadesetak desničarskih aktivista, a policija se nalazi u stanju pripravnosti zbog mogućeg porasta nasillja na demonstracijama.

Nekoliko pristalica Netanjahua je uhapšeno tokom proteklih dana, a među njima i čovek koji je izašao iz automobila i bacio kamen na demonstrante u Haifi. Tom prilikom je, kako je policija saopštila, povređena šezdesettrogodišnja žena.

Mnogi veruju da je Izrael prerano ublažio mere i otvorio ekonomiju i da je zbog toga došlo do velikog porasta obolelih od koronavirusa. Zemlja se sada suočava sa rekordnim stopama povećanja broja obolelih, a nezaposlenost je porasla za više od 20 odsto.

Protesti protiv Netanjahua su najveći od protesta 2011. godine kada su se Izrelci bunili zbog visokih životnih troškova u zemlji.

Reply
Share this

Blic online