Toksična bela pena tokom vikenda i početkom nedelje preplavila je Marinu, jednu od najpoznatijih indijskih plaža u Čenaju. Mada je pena imala oštar i neprijatan miris, zbog čega je i ribarima preporučeno da dok traje zagađenje ne idu u ribolov, lokalna deca su se u toj peni igrala i fotografisala.

Lekari su, prenosi “Indeks.hr“, upozorili da bi kontakt sa penom mogao da izazove probleme na koži. Pena se, inače, formira svake sezone monsuna, ali je ove godine posebno naglašena, piše “Sajens alert“.

Međutim, upozorenja lekara i gradskih vlasti očigledno nisu došla do stotina porodica koje su nasrnule na najdužu gradsku plažu u Indiji, puštajući decu da radosno skaču i igraju se u peni koja je puna toksičnih elemenata.

– Stvarno nije dobro za ljude da ulaze u penu. Građani očigledno ne shvataju koliko rizikuju – rekao je Pravakar Mišra iz Nacionalnog centra za obalska istraživanja u Čenaju.

Plaža Marina je, podseća hrvatski list, više od jednog veka središnje mesto svih zbivanja u Čenaju. Tokom vikenda, na desetine hiljada ljudi dođe na nekad netaknute peščane plaže koje su poslednjih godina sve zagađenje.

Otpadne vode i deterdžent

Stručnjaci smatraju da su za ovako obilnu penu krive jake kiše koje su poslednjih dana odnele netretiranu otpadnu vodu i fosfate u more.

Mišra veruje da veliki deo pene dolazi od deterdženata za pranje koji se u moru pomešao sa drugim otpadom.

– Samo 40 odsto kanalizacije u Čenaju i drugim velikim gradovima se pravilno procesuira. Ostalo se sliva u more i evo šta se događa – zaključio je Mišra.

Reply
Share this

Blic online