Ministri zdravlja Evropske unije nisu postigli dogovor o zajedničkim smernicama za upotrebu vakcine AstraZenece protiv kovid-19, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama u borbi kako bi se otklonilo nepoverenje javnosti u tu vakcinu.

Ministri su održali vanredni virtuelni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) promenila smernice za vakcinu, jer je pronašla moguću povezanost s vrlo retkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka, navodeći uz to da su prednosti vakcine i dalje veće od rizika.

Pre sastanka, Portugalija, aktuelni predsednik Saveta EU, zatražila je od ministara u pismu da nađu zajednički jezik u vezi s upotrebom vakcine, ali se ministri na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su drugačija uputstva, prenosi Rojters.

– Očekujemo da će objava EMA imati direktan i neposredan uticaj ne samo na naše nacionalne planove vakcinacije, već i na poverenje naših građana u vakcine protiv kovid-19 – upozorila je Portugalija u pismu ministrima.

U pismu se dodaje u da će “harmonizacija na nivou EU biti od suštinskog značaja za zaustavljanje širenja dezinformacija”.

– Od suštinske je važnosti da sledimo koordinisani evropski pristup. Pristup koji građane ne zbunjuje i koji ne podstiče kolebanje oko vakcinacije – rekla je komesarka EU za zdravstvo Stela Kirijakidis ministrima na sastanku.

Zemlje EU, mađutim, preporučuju različite starosne granice za upotrebu vakcine, iako EMA nije preporučila nijednu zbog nedostatka podataka koji to opravdavaju.

Nemačka je ograničila upotrebu vakcine AstraZeneka na ljude starije od 60 godina i visoko prioritetne grupe, a državna komisija za vakcine preporučila je da osobe mlađe od 60 godina koje su dobile prvu dozu dobiju drugačiji proizvod za drugu dozu.

Francuska i Belgija su odlučile da vakcinu treba davati samo osobama starijim od 55 godina.

U Finskoj se ona daje samo osobama starijim od 65 godina.

Ostale zemlje EU trenutno nemaju ograničenja za vakcinu.

Na početku upotrebe vakcine krajem januara, Nemačka i Francuska preporučile su da se vakcina AstraZeneke daje samo osobama mlađim od 65 godina, a Italija i Španija su je u početku savetovale samo mlađima od 55 godina, jer su smatrale da su podaci sa ispitivanja starijih ljudi nedovoljni.

Vakcina je takođe na kratko suspendovana u martu u nekoliko zemalja EU nakon što su se pojavili prvi slučajevi zgrušavanja krvi, uprkos nedostatku uzročne veze sa samom vakcinom, navodi agencija.

Reply
Share this

Blic online