Na jednoj od najvećih Gej parada u svetu koja je danas održana u Sao Paolu, marširali su milioni izražavajući zabrinutost da verski konzervativci pokušavaju da ospore teško ostvarena prava pripadnika LGBT populacije, javlja AFP.

@LaurenJauregui today is the gay parade here in brazil, have u seen it??? #parada21 pic.twitter.com/EIW0kD31wM

Ljudi su se okupili na aveniji Paulista, koja je u potpunosti pripremljena pred održavanje parade.

– Bez obzira na naša uverenja, nijedna religija nije zakon. Svi za sekularnu državu – bio je slogan koji je obeležio 21. gej paradu u tom gradu.

Millions attended the world’s biggest Pride Parade in São Paulo, Brazil: https://t.co/rTD2NVW98L #PrideMonth #HappyPride pic.twitter.com/33yOfEhH5y

– Naši glavni neprijatelji danas su verski fundamentalisti koji pokušavaju da ospore prava koja smo mi već ostvarili – izjavila je direktorka parade Klaudija Santos Garsija.

Hundreds of thousands at #Brazil‘s massive gay pride parade (from @AP) https://t.co/59p6EUjt6w #paradalgbt2017 pic.twitter.com/5QYST8oCq2

Učesnica događaja po peti put, Tijana Brigante, rekla je da se od vlade očekuje da garantuje prava LGBT populacije.

– Želimo da vlada Brazila zauzme stav o ovom pitanju i da nam garantuje naša prava.. da ih očuva, a ne da postane sredstvo za pregovaranje fundamentalističkih grupa na političkoj sceni – rekla je Brigante.

More than three million people participated in the 21st LGBT parade in the city of São Paulo in Brazil. pic.twitter.com/qIVNOjobsA

Borba za jednakost se u Brazilu isplatila u prethodnoj deceniji.

Usvojene su operacije promene pola u državnim bolnicama, dozvoljeno je da istopolni parovi usvoje decu, dozvoljen je građanski brak kao i porodiljsko odsustvo za roditelje.

Gay Pride parade targets Brazil’s religious conservatives https://t.co/T8qswx16Et pic.twitter.com/IJjC5Puwd7

Uprkos napretku u ostvarenju prava LGBT populacije, Brazil je kao država koju većinom čine katolici jedna od najugroženijih država kada se govori o nasilju izazvanom homofobijom, navodi agencija.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI