Evropa mora da se repozicionira da bi mogla da se suprotstavi izazovima postavljenim od strane njena tri velika globalna rivala, Kine, Rusije i Amerike, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

– Pred izazovima, počev od ruskih mešanja u izbore do kineskog ekonomskog uticaja i monopola nad digitalnim servisima od strane Amerike, Evropa treba da bude bolja kada je reč o odnosu između država – rekla je Merkelova, a prenosi “Gardijan”.

– Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u promenjenom svetu. Kina, Rusija i Amerika nas forsiraju često da pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško s obzirom na različite interese. Ali ipak uspevamo, osvrnite se na našu politiku u položaju konflikta u Ukrajini – navela je ona i dodala.

– Naša politika prema Africi, takođe prati uobičajenu strategiju, što bi nekoliko godina ranije bilo nezamislivo. Tako da mi nastavljamo da idemo korak unapred. Ipak, naša politička moć još uvek nije proprocionalna našoj ekonomskoj snazi – zaključila je ona.

U intervjuu, datom novinaru nemačkog dnevnog lista “Zidojče cajtung”, Merkelova se osvrnula i na Bregzit, navodeći da to bila najveća tačka prekretnica u Evropi u prethodnih nekoliko godina, kao i da je sada lopta na terenu Ujedinjenog kraljevstva, u čijem parlamentu je potrebna većina za izlazak iz EU.

Međutim, ona nije htela da precizira da li će EU premijerki Velike Britanije Terezi Mej odobriti još jedno produženje za Bregzit, ukoliko ne obezbedi većinu do oktobra.

“Gardijan” primećuje da je ovaj intervju obavljen u ključnom momentu za nemačku kancelarku, koja je na toj funkciji 14 godina i sprema se za odlazak. Takođe, njena Hrišćansko demokratska partija, součila se sa značajnim gubicima u maju, iako analitačiri i veruju da je ostala dovoljno popularna da ostvari i četvrti mandat do 2021. godine.

Navodi se i da su izbori šansa za populiste u Nemačkoj i širom kontinenta da podignu svoju popularnost zbog rastuće nejednakosti, nesigurnosti i nezadovoljstva politikom koju Brisel ima prema državama članicama.

– Mnogi ljudi su zabrinuti zbog Evrope, uključujući i mene samu. Osećam jos veću odgovornost da ujedinim druge kako bih bila sigurna da Evropa ima budućnost, ovo je zaista vreme kada treba da se borimo za principe i fundamentalne vrednosti – istakla je Merkolova.

Nemačka kancelarka navela je i da “njeni vršnjaci treba da prestanu da se igraju sa populističkim gestovima”.

-Ovo je vreme kada treba da se borimo za naše principe i temeljne vrednosti. Jednostavno rečeno, sedam decenija koje smo smo uživali u miru više nije dovoljno da opravda projekat EU. Bez argumenata za budućnost kojim bi EU bila opravdana, evropski mirovni projekat može biti u velikooj opasnosti – naglasila je ona.

Merkelova je govorila i o ekološkoj krizi, koja se, kako je rekla, pogoršala od devedesetih godina prošlog veka.

– Ne postoji kozistenta akcija na globalnom nivou kada je reč o ekološkoj krizi. Ono što je ključno za napredovanje u svim sferama, pa u zaštiti životne sredine je ekonomski uspeh i to je moja najveća briga – rekla je ona i dodala da je cilj Nemačke da do 2050. eliminiše ugljen-dioksid.

Reply
Share this

Blic online