Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da su UN odobrile prisustvo SAD u Siriji i da je stoga Vašington angažovan u borbi protiv terorista Islamske države.

On je rekao da će američka vojska ostati u Siriji dok se situacija ne reši ženevskim procesom pod pokroviteljstvom UN.

– Znate, UN su rekle da mi možemo da idemo protiv Islamske države – rekao je Matis novinarima, odgovarajući na pitanje o pravnim osnovama za američko prisustvo u Siriji.

Matis je istakao značaj mirovnog procesa u Ženevi koji je održan pod pokroviteljstvom UN tako da poraz terorista “ne znači da mi samo odemo i pustimo da se javljaju nove islamske države”.

Američko prisustvo u Siriji kritikovao je Damask, koji je naglasio da će se svaka strana vojna operacija u zemlji bez odobrenja sirijske vlade smatrati nelegalnom invazijom. Rusija je počela operacije protiv Islamske države u Siriji na zahtev vlade u Damasku.

Američka administracija tek treba da dobije odobrenje Kongresa za vojne operacije u inostranstvu, ali to se pravilo stalno krši. Stalne borbe protiv terorista u Iraku, Siriji, Jemenu i Libiji objašnjavaju se činjenicom da je Kongres odobrio Pentagonu da se bori protiv Al Kaide u Avganistanu nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI