Evropske zemlje još ne razmišljaju o otvaranju granica za državljane Rusije, s obzirom na broj registrovanih slučajeva zaraženosti virusom korona, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je za “Raša tudej” podsetio da Evropa sada otvara granice, ali da se Rusija, SAD i Brazil zbog broja zaraženih smatraju zemljama za koje EU neće otvoriti granice.

Prema rečima Lavrova, Rusija trenutno proverava uslove za ponovno uspostavljanje transportnih usluga sa drugim zemljama.

– Mi kao Ministarstvo spoljnih poslova ćemo proslediti drugim zemljama informacije o epidemiološkoj situaciji. Ministarstvo će iste informacije proslediti i ruskim agencijama koje će stručno proceniti da li je situacija bezbedna ili ne – rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Na pitanje da li je upoznat sa šemom koja omogućuje Ru” i “Turkiš erlajns” u Tursku, Lavrov je naglasio da se “ne može zabraniti ljudima da koriste tu opciju”.

Lavrov je, međutim, napomenuo da se prilikom donošenja odluka o putovanju moraju uzeti u obzir oprez i zdrav razum, preneo je TASS.

Sve unutrašnje granice EU otvorene su od 15. juna, a Evropska komisija preporučila je ranije da se počne sa postepenim otvaranjem spoljašnjih granica od 1. jula.

Rusija je zbog širenja zaraze virusom korona potpuno obustavila putničke letove 27. marta, a avio-kompanijama je dozvoljeno samo da vrše letove radi povratka putnika iz inostranstva.

Reply
Share this

Blic online