Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je večeras, na kraju austrijskog predsedavanja OEBS-u, da može iskreno reći da voditi ovu organizaciju nije jednostavan posao.

Obraćajući se nevladinim organizacijima na njihovom skupu, Kurc je u kratkom govoru sažeo prioritete austrijskog predsedavanja, koje se formalno završava Savetom ministara OEBS-a, sutra u Beču.

On je podvukao da je u ukrajinskom konfliktu bio prioritet da se humanitarnom pomoći pruži podrska civilnom stanovništvu.

U borbi protiv radikalizacije i ekstremizma postoji izveštaj sa raznim preporukama, a OEBS će iduće godine dobiti 250.000 evra kako bi, s tim u vezi, pojačao svoje kapacitete, rekao je on.

Kurc je izrazio nadu da će u razgovore na ovu temu biti uključene i nevladine organizacije, jer se borba protiv terorizma i radikalizacije mora voditi uz puno poštovanje ljudskih prava i vladavine prava.

Borba protiv terorizma, kako je podvukao Kurc, ne sme biti izgovor za nepoštovanje ljudskih prava, odnosno ućutkivanje kritičkih glasova.

Konferencija nevladinih organizacija okupila je oko 90 organizacija, koje su raspravljale o temi ljudskih prava.

Nakon što su dugi niz godina postsovjetske države zbog kršenja ljudskih prava bile meta kritike, sada je konstatovano da postoje tendencije za relavitizaciju ljudskih prava u evropskim državama kao što su Turska ili Mađarska.

Da bi se delovalo protiv toga, nevladine organizacije su izradile izveštaj od 70 strana u kojem se navode problemi kršenja ljudskih prava na prostoru koji pokriva OEBS, a u njemu je osam strana posvećeno Austriji koja aktuelno predsedava OEBS-u i pet strana budućem predsedavajućem Italiji.

U slučaju Austrije kritikuje se migrantska i integraciona politika Sebastijana Kurca, između ostalog i zabrana nošenja burki.

Kurc je u svom govoru zahvalio nevladinim organizacijama za neumorni rad i dobru saradnju te istakao da će ta kooperacija biti nastavljena i pod italijanskim predsedavanjem OEBS-u.

Inače, na sutrašnji sastanak Saveta ministara OEBS očekuje da će doći čak 41 šef diplomatije, među kojima i Srbije Ivica Dačić.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI