Luksuzno krstarenje oko sveta za više od 200 putnika pretvorilo se u pravu noćnu moru, nakon što su na kruzeru “zakačili” opaku zarazu zbog koje pate od dijareje, povraćanja, bolova i teških grčeva u stomaku, prenosi “Dejli mejl”.

Brod “Ovacija mora” (Ovation of the Seas), jedan je od najvećih na svetu, a plovio je iz Singapura ka Australiji kada je skoro 200 ljudi posadi prijavilo teške probavne probleme. Na njemu se trenutno nalazi više od 5.800 ljudi, koji su nakon dve nedelje plovidbe stigli u Tasmaniju. Prizori koji su mogli da se vide iznenadili su mnoge, i prvi mah izgledali kao scena iz nekog holivudskog blokbastera o epidemijama.

Naime, članovi posade obučeni u zaštitna odela s maskama preko lica, obilazili su brod i vakcinisali putnike ovog luksuznog plovila.

– Nalazim se na brodu, a svuda oko mene su kabine s ljudima koji imaju probavne probleme. Svi su se zarazili na ovom krstarenju, povraćaju, imaju teške grčeve i dijareju. Posada radi sve kako bi sprečila širenje bolesti. Čuo sam ih noćas dok su išli od kabine do kabine i davali lekove svima koji su zaraženi – čuje se na snimku koji je jedan od putnika objavio na internetu.

Od čega boluju?

Posada je obavestila sve zaražene da je “uzrok njihovih tegova tzv. “norovirus”, gastroenterološka bolest od koje pati nekoliko putnika. Međutim, za sada nema saznanja o tome kako se zaraza proširila kruzerom.

U video-snimku objavljenom na Fejsbuku, kompanija “Rojal Karibijan” koja poseduje luksuzni kruzer, objavila je da su “svi putnici primili adekatnu dozu lekova za probavne smetnje, i to po preporuci lekara”.

Direktor ustanove za javno zdravlje na Tasmaniji Mark Vejč rekao je da je pet putnika prebačeno s kruzera u lokalnu bolnicu, ali da je njihvo stanje stabilno.

Ovakava zaraza nije neuobičajena

– Nadamo se da će svi naši gosti biti dobro. U međuvremenu, preduzimamo korake poput intenzivnih sanitarnih postupaka kako bismo smanjili rizik od daljih problema – rekao je portparol kopmanije “Rojal Karibijan”.

Dodao je i da će brod biti “potpuno čist” kada stigne u sledeću luku, odnosno u Sidnej, gde bi trebalo da se ukrcaju novi putnici.

– Nije neuobičajeno da se na ovakvim brodovima pojavi gastroenteritis, to je sasvim normalno, baš kao i među ostalom populacijom – rekao je portparol i smirivao situaciju.

Prema pisanju britanskog portala “San”, na brodu “Ovacija mora” je zabečeženo 195 slučajeva gastroenteritisa otkad je isplovio na otvoreno more pre 14 dana.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI