Dok su kandidati za predsednika Francuske u četvrtak uveče na nacionalnoj televiziji poslednji put pred prvi krug ubeđivali glasače da baš njima poklone svoje poverenje, terorista Islamske države zgrabio je “kalašnjikov” i počeo da puca na policajce na Jelisejskim poljima. Tako je terorizam na najgori mogući način podsetio Francuze šta je najveći problem njihove države, i vrlo moguće promenio odnos snaga pred glasanje u nedelju.

Kako su u toku emisije koja je išla uživo saznali za napad, svi kandidati su svoje zaključke i poente prilagodili situaciji koja ih je u tako nezgodnom trenutku zatekla.

– Dosta sa labavošću, dosta sa naivnošću! Dokle ćemo tako? – glasio je zaključak Marin le Pen, koja bi doduše i bez terorističkog napada imala sličnu završnu reč.

– Borba protiv terorizma mora da bude apsolutni prioritet narednog predsednika Francuske – isticao je republikanac i bivši premijer Fransoa Fijon, dodajući da bi policija trebalo da uhapsi sve osumnjičene koji se nalaze na tzv. “S” listi, na kojoj je bio i Karim Šofri, terorista koji je izvršio napad.

Kako ankete predviđaju najneizvesniju trku u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa, gde četiri kandidata gaje opravdane nade da bi mogli da uđu u drugi krug, čak i najmanja sitnica mogla bi da promeni odnos snaga, a ne teroristički napad.

Stručnjaci za istraživanje javnog mnjenja isticali su da je Marin Le Pen poslednjih nedelja gubila korak i propustila priliku da kapitalizuje odlične procente i prethodnih meseci, o čemu svedoči i da se Emanuel Makron odlepio na tri procenta prednosti. Međutim, posle ovog terorističkog napada, sve se menja. Le Pen je ponovo u centru pažnje, i svima može da kaže: “Rekla sam vam, ali me niste slušali”. Bes zbog jako porozne bezbednosti, brojnih napada i stradanja nedužnih ljudi svakako će izazvati revolt kod i dalje popriličnog procenta neodlučnih birača (pretpostavlja se da ih ima oko 10 posto), a to će značiti glasove za desne opcije poput Le Penove i Fijona, s obzirom da za Makronovu “politiku otvorenosti” ovaj teroristički napad dolazi u najgorem mogućem momentu. Mladi bankar i bivši ministar ekonomije vodi u anketama, ali se njegovom Ahilovom petom smatra upravo pitanje bezbednosti, a mnogi ga smatraju “previše mekanim”.

Le Penova ima snažnu podršku među francuskim policajcima, koja će se samo povećati nakon što su izgubili saborca u četvrtak uveče. Ipak, postoji solidna mogućnost da će Le Penova doživeti debakl baš kao i tri nedelje posle terorističkih napada 2015. Tada je Nacionalni front ubedljivo pobedio u prvom krugu regionalnih izbora, a zatim doživeo pravi potop u narednoj rundi.

Baš zbog toga najviše šansi za iznenadni skok popularnosti mogao bi da ima Fransoa Fijon, koji bi se tako “uzdigao iz mrtvih” nakon sunovrata popularnosti usled navodnog korupcionaškog skandala i nepotizma.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI