Koalicioni dogovor koji čini osnovu nemačke vladajuće alijanse nije za pregovaranje i novi lideri Socijaldemokratske stranke (SDP) moraju da odluče da li žele ili ne da ostanu u vladi, izjavila je danas Anegret Kramp-Karenbauer, predsednica Hrišćansko demokratske unije (CDU).

Budućnost koalicije izgleda uzdrmano nakon nedavnih izbora unutar SDP, kada je izabrano novo rukovodstvo koje zahteva promene u politikama, prenosi Rojters.

Kramp-Karenbauer je rekla da izbor novog rukovodstva SDP nije dovoljan za promenu koalicionog sporazuma vladajućih stranaka.

– Tako da novo rukovodstvo SDP mora da odluči da li žele ili ne da ostanu u koaliciji. Imamo i koalicioni sporazum, što je osnova našeg rada. I odnosi se na čitav zakonodavni period. Mi nismo terapija olakšice za dotičnu koaliciju – rekla je ona.

Na čelo SDP došli su Norbert Valter Borjans i Saskia Esken koji su poznati kao kritičari politike Angele Merkel, a britanska agencija prenosi da je njihov izbor povećao šanse za prevremene izbore.

Ipak, Malu Drajer iz SDP nastojala je da uguši spekulacije o raspadu koalicije.

– Mislim da bi trebalo da se smirimo. Poenta je da je izabrano novo rukovodstvo stranke i oni će da utvrde kako ćemo se odnositi prema velikoj koaliciji – rekla je ona za nemačku ZDF.

Reply
Share this

Blic online