Svaki put kad krene na spavanje, Kristine Mucel (56) uzima daljinski upravljač za medicinski krevet, podiže uzglavlje u vertikalan položaj i tek tada se pokrije, zatvori oči i moli se da se sutradan probudi.

Već šest meseci spava u sedećem položaju, jer se plaši gušenja.

– Jednostavno se bojim da opet neću moći da dišem, da ću se ugušiti u snu, kao što sam se u proleće skoro ugušila – kaže za “Fokus”.

Zapravo nema razloga da ne spava dobro. Ona je jedna do 278.000 Nemaca koji su preživeli kovid-19 i smatraju se izlečenim.

– Znam da zvuči apsurdno, ali za mene je virus i dalje tu. Progoni me – kaže žena iz Sarbrikena.

Sve je počelo u martu. Kada se oko šest po podne vratila s posla kući, gde živi sa ćerkama i unukom, odmah je legla jer joj nije bilo dobro. Imala je temperaturu 40 stepeni Celzijusa i čudan osećaj u plućima.

– Osećala sam se kao balon iz koga malo-pomalo nestaje sav vazduh -kaže Kristine.

Kada se sutradan probudila, tegobe su nestale. Ali već sledećeg dana podmukli virus naneo joj je sledeći udarac: nije mogla da oseti ni miris, ni ukus. Lekar je telefonom dijagnostikovao zapaljenje pluća, test na korona virus bio je negativan.

Cele noći je ležala budna, jer je počeo “pravi pakao”.

– Zamislite da ste duboko udahnuli, ali umesto vazduha osećate vatru u plućima. Gušite se, očajni ste, ali ništa ne pomaže. To je najgori osećaj koji čovek može da ima. Stvarno sam mislila da ću se ugušiti – kaže ova žena.

Pozvala je hitnu pomoć, koja ju je odvezla u bolnicu i odmah su je priključili na kiseonik. Imala je sreće: kao astmatičar zapravo pripada rizičnoj grupi, ali lekari su uspeli da je stabilizuju.

– Ne pušim, to me je verovatno spaslo, barem su mi tako rekli – kaže ona.

Tri nedelje nakon prvih simptoma otpuštena je iz bolnice, ali i dalje trpi posledice. Ne samo da joj je kosa opadala u pramenovima, već se i dalje ne oseća dobro.

– Slabo spavam, imam užasne snove. Pre sedam godina sam imala rak, ali to nije ništa naspram korone – kaže Kristine.

Kaže da se boji da će se ponovo razboleti i početi da se guši. Iako bi kao astmatičar mogla da bude oslobođena nošenja maske, ona to ne želi.

– Ko se žali da ne može da diše zbog maske, neka dođe kod mene da mu ispričam šta znači gušenje – kaže ona.

Reply
Share this

Blic online