Samo dva pingvinčića preživela su pomor usled nedostatka hrane tokom sezone parenja adelijskih pingvina u njihovoj koloniji na istoku Antarktika, saopštili su stručnjaci.

adelijski pingvini pingvin

Pomor je izazvan neobično velikom količinom leda koja se zadržala krajem sezone, što znači da su odrasli pingvini morali da idu dalje u potrazi za hranom.

Ovo je druga veoma loša sezona za ove pingvine u poslednjih pet godina.

Nijedan ptić nije preživeo 2015. godine.

Grupe za zaštitu životinja pozivaju na hitno preduzimanje mera da bi se sačuvala kolonija pingvina na istoku Antarktika koju čini 36.000 ptica, preneo je Bi-Bi-SI.

Svetski fond za zaštitu divljine saopštio je da bi zabrana komercijalnog ribolova u ovom području eliminisala konkurenciju i omogućila preživljavanje antarktičkih vrsta, uključujući adelijske pingvine.

Ova vrsta pingvina dostiže visinu od 46 do 75 centimetara i težinu do 5,5 kilograma.

Kolonija adelijskih pingvina nekada je imala 160.000 članova.

Oni su prvi put registrovani pre više od 100 godina na rtu Denison.

Kako tvrde naučnici, njihova kolonija nestaće za dvadesetak godina, osim ako se santa nekako ne razbije.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI