Istraživači sa renomiranog belgijskog univerziteta u Luvenu pokreću studiju u tri evropske zemlje, Belgiji, Francuskoj i Holandiji o negativnim psihološkim efektima izolacije kao mere zaštite od širenja korona virusa.

Kako prenosi Asošijeted pres, oni žele da utvrde na koji način je pandemija korona virusa promenila način života ljudi i da analiziraju njihovo mentalno zdravlje.

Strahujući od porasta broja samoubistava, sociolog zdravlja Vensan Luven rekao je da vlade obično previđaju sporedne efekte mera karantina, usmerenih ka suzbijanju širenja smrtonosnog virusa.

– Vlade trenutno svoju energiju ulažu u kontrolisanje epidemije, što za rezultat ima činjenicu da su ostali rizici zaboravljeni – kažež Luven insistirajući na tome da je veliki deo populacije krhkog psihološkog sklopa i da je tim ljudima potrebna zdravstvena nega.

On napominje da se situacija u vezi s mentalnim zdravljem može pogoršati, a studiju u formi ankete sprovešce univerzitet u Luvenu u saradnji sa jednim francuskim institutom specijalizovanim za ekonomiju zdravlja i univerzitetom u Antverpenu, navodi AP.

Reply
Share this

Blic online