Iran na pragu punog sukoba!

Iranski vojni lideri saopštili su da je Islamska Republika na pragu sukoba sa svojim neprijateljima i da su spremni da se suprotstave svakoj pretnji.

“Iran je u najvišem nivou odbrambeno-vojne spremnosti da se sukobi sa svakom vrstom pretnje”, rekao je danas iranski ministar odbrane Amir Hatami.

On je naglasio da će Iran poraziti američki i izraelski savez.

Vašington je poslao dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač aviona “Abraham Linkoln”, bombardere “B-52” i projektile “patriot”, u najnovijoj demonstraciji sile protiv onoga što američki zvaničnici nazivaju “pretnjom Irana američkoj vojsci i interesima SAD u regionu”.

Komandant iranske Revolucionarne garde general Hosein Salami izjavio je da je Teheran “na pragu punog sukoba sa neprijateljem”.

“Ovaj trenutak u istoriji, jer je neprijatelj krenuo u polje sukoba sa nama sa svim mogućim kapacitetima, najodlučniji je momenat islamske revolucije”, naglasio je Salami.

Neimenovani višerangirani iranski zvaničnik izjavio je nešto ranije da je Teheran spreman na bilo koji scenario, od sukoba do diplomatije, ali da SAD sebi ne mogu priuštiti još jedan rat na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael biti uz SAD u sukobu sa Iranom.

On je naglasio da su jedinstveni u želji da zaustave iransku agresiju.

Situacija u vezi s Iranom ponovo se zaoštrila ovih dana, pošto su SAD objavile da postoji opasnost od te islamske republike, ne precizirajući o kojoj opasnosti je reč.

Iran je nedavno saopštio da će početi s povlačenjem iz sporazuma sa svetskim silama godinu dana nakon što je Amerika istupila iz nuklearnog dogovora.

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da evropski lideri imaju rok od 60 dana da pronađu način da Iran zaštite od američkih sankcija ili će Teheran početi sa obogaćenjem iranijuma na nivou sa kojeg se može proizvoditi atomsko naoružanje.

EU je od Irana zatražila da poštuje međunarodni sporazum i da blok namerava da i dalje obavlja trgovinu sa Teheranom uprkos sankcijama SAD.

Reply
Share this

Svet