Sud u Iranu izrekao je danas desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog špijunaže osobi sa dvojnim državljanstvom, saopšteno je iz iranskog Ministarstva pravosuđa.

Portparol iranskog pravosuđa Golamhosein Mohseni Edžej nije imenovao osobu, niti je dao detalje kada je presuda izrečena, ali je naveo da je državljanin SAD i neimenovane države.

– Osoba je prikupljala informacije i bila je pod direktnim instrukcijama Amerike i osuđena je na deset godina zatvora. Na presudu može biti uložena žalba – istakao je Edžej.

Analitičari navode da nije poznato da li je Edžej pri tom sugerisao za Nizara Zaku libanskog državljanina sa stalnim boravkom u SAD, koji je osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 4,2 miliona dolara nakon što je proglašen krivim za udruživanje protiv države.

Tokom prošle godine je nekoliko osoba sa dvojnim iranskim, američkim, britanskim, austrijskim, kanadskim i francuskim državljanstvom osuđeno na zatvorske kazne prema optužbama za špijunažu i saradnju sa neprijateljskim vlastima.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI