Dečak Roni star samo 19 meseci postao je najmlađa žrtava moždanog udara u Velikoj Britaniji, a otac je uspeo sasvim slučajno da ga spasi smrti.

Fil Kerman (39) iz Istočnog Jorkšira jednog dana je ušetao u sobu svog sina, ali mu je bilo čudno što ga je zatekao kako leži u krevecu umesto da stoji, što je obično radio. Odmah je shvatio da se dešava nešto čudno.

– Ležao je na leđima, podigao sam mu ruku i nogu i oba ekstremiteta su samo pala. Spustio sam ga na pod da proba da puzi, jer još ne zna da hoda – ispričao je Fil, prenosi “Independent“.

Dečakvo otac iznenada se setio emisije u kojoj je slušao o simptomima moždanog udara, i rekao svojoj supruzi da odmah zove Hitnu pomoć. Roni je prebačen 2. februara u bolnicu, gde je skener prikazao crnu mrlju u njegovom mozgu.

Istog dana je prebačen u bolnicu u Lidsu, gde su lekari potvrdili da su dve ciste i tumor na njegovom mozgu izazvali moždani udar. Dijagnostikovana mu je neurofibromatozija, genetski poremećaj koji uzrokuje pojavu tumora na nervnim ćelijama. Usledila je intervencija i lekari su ugradili stentove na mozgu dečaka kako bi isušili ciste koje su pronašli.

– Molimo se da se Roni oporavi. Njegov brat blizanac Robert je zabrinut, ali nije dovoljno star da razume šta se dešava. Ovo je bilo veliko iznenađenje jer nije bilo promena u njegovom ponašanju. Plakao je malo više od brata, ali smo mislili da mu rastu zubi. Krivim sebe i stalno mislim da sam mogao da uradim više – ispričao je Fil.

Roni bi trebalo da bude operisan 19. februara kako bi se uklonio deo tumora na njegovom mozgu, nakon čega će godinu dana ići na hemoterapiju.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI