U Hrvatskoj je od gripa umrlo troje ljudi, u epidemiji boginja u Srbiji zaraženo je više od 800 osoba, dok direktor Nacionalnog centra Hrvatske za grip Vladimir Draženović poručuje da je vakcinacija neophodna, jer su se zbog kampanje protiv nje vratile bolesti koje su gotovo bile iskorenjene.

Govoreći o gripu, Draženović je istakao da je vakcinacija neophodna, jer iako ga osoba i dobije, a zaštićena je vakcinom, ti će simptomi biti neuporedivo blaži.

– Prvi smrtni slučajevi su krenuli oko Nove godine, dinamika je ista. Jedina razlika je da dominira od samog početka i B virus gripa – rekao je Draženović, koji je dodao da vakcina brani ljude od A i B virusa gripa, prenosi Jutarnji list.

Napominje i da je normalno da vakcina, kao ni bilo koji drugi lek, nije sto posto efikasna. A na pitanje zašto ponovno vladaju epidemije gripa i boginja, on je odgovorio:

– Simptomi i komplikacije kod ove dve bolesti su slične, zapravo gotovo iste, osim osipa…. Kad bi postojao lek za to, mi se ne bismo vakcinisali. Dakle, vakcinišemo se samo protiv bolesti za koje nema leka – napomenuo je.

Pročitajte još

Istraživanja pokazuju da se i te kako može videti korist od vakcinacije i da se ne mogu dovoditi u pitanje rezultati istraživanja koje su decenijama radili vrsni stručnjaci.

Kaže i da je nakon uvođenja vakcina za pojedine bolesti evidentan pad obolelih, među kojima su pad obolelih od tuberkuloze i hepatitisa.

– Pokazalo se da su bolesti drastično pale nakon uvođenja vakcina – rekao je Draženović, poručivši da je procena Svetske zdravstvene organizacije da se 1,5 miliona dece godišnje spasilo kada bi se svuda u svetu uvela obavezna vakcinacija.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI