Bivši predsednički par, Barak i Mišel Obama, otkrili su svoje zvanične portrete u Nacionalnoj galeriji u Vašingtonu: dva prilično nekonvencionalna i različita rada afroameričkih umetnika koja su u jednakoj meri šokirala i oduševila javnost.

Slike su uradili Kehinde Vajli (portet Baraka) i Ejmi Šerald (portret Mišel) i one predstavljaju svakako veliki kontrast u odnosu na “zakopčaniji” pristup tradicionalnom predsedničkom portretu – a u vašingtonskoj galeriji nalaze se svi nekadašnji stanovnici Bele kuće.

Barak i Mišel deluju opušteno i samouvereno, ni nalik nadobudnim izlivima gneva ili pompeznog hvalisanja kakav je politički Vašington danas.

Vajli je naslikao bivšeg predsednika kako sedi na ivici drvene stolice, u raskošnoj biljnoj pozadini što simboliše njegovu rodnu državu Havaje.

– Šta kažete? Ovo je baš atraktivno – našalio se Obama, dok je internet brže-bolje požurio da zbija šale na račun toga kako se predsednik “zaglavio u žbunju”.

Barak je pohvalio i Šeraldovu što je “spektakularno prikazala garcioznost i lepotu, inteligenciju, šarm i atraktivnost žene koju volim”.

Umetnica iz Baltiomora je prikazala Mišel u svojoj prepoznatljivo sivoj paleti, samo sa naznakama koralne, ružičaste i žute. Njena haljina – verna formi prve dame čiji je stajling često bio u centru pažnje – dominira slikom. Kao i kod drugih Ejminih portreta, Mišel deluje pribrano i moćno dok gleda posmatrača sa visine.

Barakov portret će biti okačen uz druge slike bivših predsednika, dok će Mišelin biti izložen u Nacionalnoj galeriji do novembra.

Zvanični portreti predsedničkog para koji će biti okačeni u Beloj kući još uvek nisu naručeni.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI