Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je danas nove optužbe o nasilju nad migrantima, nakon što je britanski list “Gardijan”, pozivajući se na Danski savet za izbjeglice (DRC), objavio da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali avganistansku državljanku nakon prelaska granice.

Britanski list je preneo izveštaj DRC o incidentu koji se navodno dogodio 15. februara, na hrvatskoj teritoriji u blizini Velike Kladuše. U izveštaju se navodi da je hrvatska policija u dva navrata seksualno i fizički zlostavljala avganistansku državljanku uz pretnju nožem.

MUP je saopštio da je “apsolutno zgrožen” ovakvim navodima i da se opisano ponašanje stavlja na teret hrvatskom policajcu.

Navodi se i da “Gardijan” sad “već uobičajeno, bez ijednog dokaza” hrvatsku policiju “uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu grupu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata”.

Kažu da su, kao i u svim prethodnim prijavama u kojima se hrvatska policija optužuje za nasilno postupanje prema migrantima, odmah pokrenuli provere takvih tvrdnji, i da na osnovu preliminarnih provera, 15. februara, na pomenutom području nije bilo postupanja prema osobama ženskog pola iz populacije nezakonitih migranata.

Poručuju da će temeljno istražiti ovaj slučaj, uključujući i provere u policijskoj saradnji sa Bosnom i Hercegovinom.

Reply
Share this

Blic online