Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini između Britanije i Sjedinjenih Američkih Država će biti “relativno jednostavni”, jer su dve države slične, i ekonomije su sa visokim dohocima i plivajućim deviznim kursom, izjavio je danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

– Očigledno je da postoji veoma snažna politička podrška ovom sporazumu, i čim budemo u stanju i u mogućnosti u smislu naših obaveza prema Evropskoj uniji, mi ćemo početi preliminarne pregovore sa SAD – rekao je Hamond novinarima u ambasadi Velike Britanije u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Hamond, koji se u Vašingtonu nalazi povodom prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, istakao je da Britanija ne predstavlja nikakvu pretnju američkoj ekonomiji.

– Mi nismo zemlja sa niskim dohotkom, nismo zemlja sa kontrolisanim deviznim kursom, i Amerikanci ne vide ništa loše u vezi sa Ujedinjenjim Kraljevstvom u smislu trgovine. Tako da bi trebalo da budemo u stanju da relativno jednostavno postignemo sporazum o bilateralnoj trgovini – dodao je.

Pre nego otpočne bilo kakve trgovinske pregovore sa Vašingtonom, Britanija mora da završi pregovarački proces za izlazak iz Evropske unije, što bi moglo potrajati dve godine, ocenjuje agencija Rojters.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI