Evropska unija usvojila je danas u Briselu set zaključaka u vezi sa borbom protiv terorizma i, između ostalog, obavezala se na jaču saradnju i sa zemljama zapadnog Balkana.

Poseban deo novih mera Brisela će se odnosti na borbu protiv radikalizacije i korištenja interneta i društvenih mreža u radikalizaciji.

Među zaključcima EU, navodi se i da su primili k znanju informaciju Evropola o povezanosti između organiziranog kriminala i terorizma.

Savet za spoljne poslove EU, kojim predsedava Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost usaglasio je mere koje treba da preduzme Odbor za spoljne poslove Unije.

Između ostalog, ocenjeno je da je terorizam jedna od najvećih pretnji te da Unija mora ojačati svoje kapacitete za borbu protiv tog zla i nadzor nad finansijskim tokovima.

Jedna od mera će biti i slanje eksperata za sigurnost i borbu protiv terorizma u delegacije Evropske unije.

Ministri spoljnih poslova su najavili i snažniju borbu protiv širenja radikalnih ideologija i nasilnog ekstremizma putem interneta, te jaču saradnju sa partnerima.

Pročitajte još

U pogledu zapadnog Balkana, Savet EU ističe „važnost operativnog partnerstva sa svim državama regiona“ kroz postojeće modele saradnje uključujući Inicijativu zapadnog Balkana protiv terorizma, te sisteme za jačanje sigurnosnih uprava koji obuhvaćaju i borbu protiv organiziranog kriminala i sigurnost granica, javila je Fena.

– Savet EU ističe značaj zajedničkih napora u kontroli i sprečavanju nezakonite trgovine oružjem, kretanju stranih boraca te borbi protiv uticaja ekstremističkih ideologija na zapadnom Balkanu – saopšteno u Briselu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI