Broj zaraženih korona virusom, koji odnosi živote širom sveta već više od 10 meseci, premašio je danas 40 miliona.

Prema poslednjim podacima sa sajta “Worldometers”, broj obolelih je 40.014.641. Na žalost, više od 1,1 miliona ljudi u svetu preminulo je od posledica smrtonosnog virusa. S druge strane, broj pacijenata koji su pobedili ovu pošast danas je skoro 30 miliona.

Na prvom mestu po broju inficiranih i umrlih već mesecima su Sjedinjene Američke Države gde je prijavljeno ukupno više od 8,3 obolelih i više od 220.000 žrtava. Na drugom mestu po broju zaraženih je Indija, slede Brazil, Rusija i Španija.

U prvih 10, na crnoj listi obolelih od kovida-19, nalaze se i Argentina, Kolumbija, Francuska, Peru i Meksiko. Posle SAD, prvih pet zemalja u svetu koji obaraju neslavne rekorde po broju žrtava su Brazil, Indija, Meksiko i Velika Britanija.

Od ukupno 217 država i teritorija u kojima je prijavljen virus korona, Srbija se trenutno nalazi na 76. mestu, pokazuju podaci sa sajta “Worldometers”.

Poslednjih nedelja primetan je drastičan skok broja zaraženih u mnogi državama sveta. Evropa je u kandžama smrtonsnog virusa, sve je više inficiranih i umrlih u regionu, dok je Srbija, prema rečima stručnjaka, već u trećem talasu. U nekim zemljama je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, a u većini evropskih država na drugi način su pooštrene epidemiološke mere kako bi se sprečilo masovno zaražavanje.

Više od 200 potencijalnih cepiva se razvija širom sveta, oko 45 se nalazi u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a najmanje 91 pretklinička vakcina je pod aktivnim ispitivanjem na životinjama. U trci za vakcinom koja će spasti svet od pandemije virusa korona prednjače Rusija, Amerika, Kina, Engleska i Nemačka.

Prva ispitivanja bezbednosti vakcina na ljudima započela su u martu, a sada je 10 dostiglo završnu, treću fazu ispitivanja. Ipak, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznaje samo šest kandidata za vakcinu koji su u završnoj fazi razvoja.

VIDEO: Hoće li trka za vakcinom ugroziti bezbednost

Reply
Share this

Blic online