Bugarski premijer Bojko Borisov negirao je da Sofija namerno odugovlači sa izgradnjom “Turskog toka”, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin optužio Bugarsku za namerno odugovlačenje.

Borisov je za privatnu bugarsku televiziju BTV podsetio da je izgradnja na teritoriji Bugarske počela kasno – pre tri meseca – jer Sofija prati pravila nabavke kojima se obezbeđuje da Brisel ne blokira projekat.

“Svako ima pravo da traži alternativne rute. Mi tražimo alternativnu raznolikost. Pored toga, oni verovatno nisu politički naročito zadovoljni time što je Bugarska tako odan i snažan član NATO-a i EU”, rekao je Borisov.

Putin je ranije danas izjavio da Bugarska namerno odlaže sprovođenje projekta izgradnje ruskog gasovoda “Turski tok” na svojoj teritoriji i da će Moskva pronaći način da zaobiđe Bugarsku prilikom izgradnje cevovoda za prirodni gas ukoliko to bude potrebno.

“Moj odgovor predsedniku Putinu je da je on dobrodošao da dođe u posetu i da vidi brzinu kojom gradimo, a to je u proseku pet kilometara dnevno”, naglasio je Borisov.

Reply
Share this

Blic online