“Postaje jasno da su političari iz ere Baraka Obame podržali pogrešne ljude u Ukrajini. Predsednik Petro Porošenko žrtvuje vesternizaciju zarad lične političke agende”, piše kolumnista Leonid Beršidski za “Blumberg”.

Kako piše autor, u nameri da konsoliduje svoju moć, Porošenko zanemaruje antikorupcijske institucije koje su zapadni saveznici naterali Ukrajinu da uspostavi.

– Porošenko je izgledao više kosmopolitski nego njegov prethodnik Viktor Janukovič, i govori razumljiv engleski. On i njegov prvi premijer Arsenij Jacenjuk znali su šta su američki Stejt department i potpredsednik Džo Bajden, koji je na Ukrajini radio kao čovek administracije Baraka Obame, želeli da čuju. Tako su nakon haosa 2014. godine Amerika i EU podržali Porošenka i Jacenjuka kao nove lidere. Uz tu podršku predstavili su se kao zapadnjaci koji će voditi Ukrajinu u Evropu. Ali su se njihove agende pokazale kao sebične – piše Beršidski za “Blumberg”.

Autor navodi da su Porošenko i njegovi saveznici sledili uslove za pomoć dok su Ukrajini trebale zapadne pare. Parlament je tako izglasao osnivanje nezavisnog Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije (NABU) i specijalnog antikorupcijskog tužioca. Međutim, iako su nezavisni organi istražili stotine slučajeva, nisu mogli da sprovedu promene jer im nije dozvoljavao nereformisani sudski sistem države.

Tada su američki i evropski saveznici zatražili osnivanje posebnog suda za borbu protiv korupcije, ali je Porošenko bio mlak prema toj ideji. Uprkos neprestanim zahtevima Zapada, koje je podržalo nekoliko mladih, prozapadnih zakonodavaca, Porošenko i dalje nije podneo zahtev.

Istovremeno je generalni tužilac Jurij Lutsenko, blizak saveznik Porošenka, započeo otvoreni rat protiv NABU. Predstavnik antikorupcijskog biroa bio je uhapšen prošle nedelje dok je pokušavao da preda mito činovniku službe za migraciju, a ured biroa je pretresen. Načelnik NABU Artem Sitnik, tvrdio je da je mito bio deo operacije za koju Lutsenko nije znao međutim, to nije zaustavilo generalnog tužioca da nastavi sa napadima na Sitnika i biro, optužujući ih za nezakonito poslovanje i neovlašćenu saradnju sa američkim FBI, piše “Blumberg”.

– Iako nije zvanično stao na Lutsenkovu stranu, Porošenko je osudio čitavu galamu rečima “Toliko buke i vriske, toliko perja leti da ponekad podseća na latinoamerički karneval. Bilo bi smešno da nije tužno” – navodi autor.

Međutim, SAD su otvoreno stale na stranu NABU-a, ističe list. U ponedeljak, Stejt department je izdao saopštenje u kojem je osudio prekid istraživanja korupcije na visokom nivou, hapšenje zvaničnika biroa i zaplenu osetljivih podataka.

– Nema svrhe da se Ukrajina bori za svoje telo u Donbasu ako izgubi dušu u korupciji. Antikorupcijske institucije moraju da budu podržane, snabdevene i zaštićene – rekao je američki sekretar Reks Tilerson.

Porošenko, izgleda, ima druge planove, zaključuje autor.

Ove godine Ukrajina je vratila MMF-u 270 miliona dolara više nego što je dobila. Finansije Vlade stabilizovale su se na skromnom privrednom rastu. Istovremeno, pozicija Zapada u sukobu u Ukrajini se preokrenula. Sada je veća šansa nego ikada da će SAD snabdeti Ukrajinu smrtonosnim oružjem. Porošenko je zaključio da neće izgubiti zapadnu političku podršku dokle god održava antiruski stav, a više nema potrebu za konstantnom finansijskom podrškom. Sve dok zapadni lideri vide Ukrajinu kao bastion protiv Rusije, kod kuće može da se ponaša kao i svaki drugi ukrajinski političar, za kojeg su nejasne granice između moći, novca i sile, ističe autor.

– Njegove surove akcije protiv njegovog najglasnijeg protivnika, bivšeg predsednika Gruzije i guvernera Odese, Mihaila Sakašvilija, pokazuju da Porošenko može da bude jednako nemilosrdan kao i Janukovič. Nakon neuspelog pokušaja da iz Ukrajine izbaci Sakašvilija, vatrenog borca protv korupcije, Porošenkova mašinerija je maltretirala i deportovala saveznike gruzijskog političara – piše “Blumberg“.

Istražitelji su juče pretresli stan Sakašvilija u Kijevu, koji je sa krova zgrade pretio da će da izvrši samoubistvo ako ga ne ostave na miru. Kada je priveden, par sati je proveo u policijskom kombiju, jer nekoliko stotina njegovih pristalica nije dalo da ga odvedu, a na kraju su ga i oslobodili.

– U ovom trenutku čak i najglasnije pristalice postrevolucione vlade u Ukrajini shvatili su da sa Porošenkom nešto nije u redu – piše autor.

Istog je mišljenja i ekonomista Anders Aslund, koji je rekao da je Porošenko napustio borbu protiv korupcije, ekonomski rast i finansiranje iz EU i MMF-a.

Pročitajte još

– Porošenko nigde ne bi stigao i ništa ne bi dobio bez podrške Zapada. Ukoliko Ukrajinci izađu iz apatije i urade mu ono što su uradili Janukoviču, ili barem kada dođe do novih izbora 2019. godine, ova greška ne bi smela da se ponovi. Nije lako naći mlađe, principejelnije i evropski orjentisane političare u Ukrajini, ali oni postoje. U suprotnom, zapadni političari i analitičari će morati da nastave da deluju šokirano što novi predstavnik elite izgleda gotovo isto kao Janukovič – piše autor.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI