Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas na konferenciji za štampu, poslednjeg dana NATO samita u Briselu, da je Alijansa “veoma jaka, veoma ujedinjena i da problema nema”.

Tramp je prethodno digao veliku prašinu u medijima širom sveta rekavši da će “SAD krenuti same, ukoliko NATO članice ne ispune zahteve”, odnosno odvoje dogovorenih dva procenta BDP-a na odbranu. Ipak, ubrzo nakon toga američki predsednik je promenio ploču rekvši da je sve u najboljem redu.

– Imali smo odlične sastanke i dobro se slažemo, svi su se složili da plaćaju više i brže za odbranu. Rekao sam im da će biti nezadovoljan ako se ne posvete povećanju izdvajanja novca za odbranu. Svi su napravili veliki napredak i NATO je danas mnogo jači nego pre dva dana – rekao je američki predsednik.

On je rekao da je uveren da će svi dostići cilj od dva odsto i da već rade na tome ali da smatra da bi trebalo svi da izdvajaju 4 odsto BDP kao što to radi SAD.

Tramp je na pitanje da li će kad uđe u avion tvitnuti nešto drugo, rekao: “Neću, ja sam stabilni genije.”

Upitan da li će priznati aneksiju Krima ona je rekao da je Obama dozvolio da se to desi i da on nije zadovoljan zbog toga.

Tramp je na konfreneciji govorio i o Rusiji rekavši da se nada da će NATO imati bolje odnose sa Rusijom.

– Nadam se da će se rešiti i to pitanje sa gasovodom. Mi smo sad ujedinjeni tako da ne bi trebalo da bude problema. Što se tiče Putina Tramp je rekao da on nije njegov neprijatelj.

– Mi smo rivali ali nije mi on neprijatelj, nadam se da ćemo jednom biti prijatelji – rekao je on.

Ranije danas, američki predsednik Donald Tramp ponovo je kritikovao ostale članice NATO-a i trgovinsku praksu EU na sastanku iza zatvorenih vrata tokom samita Alijanse u Briselu, rekli su izvori agenciji Rojters.

Lideri NATO-a potom su zatražili da predstavnici partnerskih država, Ukrajine i Gruzije, napuste prostoriju da bi održali vanredni, neplanirani sastanak, dodali su ovi izvori.

Prema pisanjima “Vašington posta” koji se pozvao na diplomate koje se nalaze u Briselu, Tramp je zapretio da ukoliko “NATO članice odmah ne povećaju svoju potrošnju na odbranu, da će Sjedinjene Države ići same”.

Reply
Share this

Blic online