Američka vojska je saopštila danas da je izvela vanredni let iznad Ukrajine prema Sporazumu o otvorenom nebu da potvrdi svoju posvećanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda.

avioni sad

“Ruski neisprovocirani napad na ukrajinske brodove u Crnom moru u blizini Kerčkog moreuza je opasna eskalacija u obrascu sve provokativnije i preteće aktivnosti”, saopštio je Pentagon, preneo je Rojters.

SAD traži bolje odnose sa Rusijom, ali to ne može da se dogodi dok se, kako navode, nezakonite i destabilizujuće akcije nastavljaju u Ukrajini i na drugim područjima, navedeno je u saopštenju.

Između Rusije i Ukrajine eskalirale su tenzije 25. novembra kada su ruske snage zaplenile tri ukrajinska broda u Crnom moru, navodno zbog ulaska u ruske teritorijalne vode, nakon čega je Kijev uveo ratno stanje u pograničnim oblastima.

Ukrajina tvrdi da Rusi gomilaju oružje i vojsku za napad, dok Moskva demantuje takve navode i poručuje da iza svega stoji želja ukrajinskog lidera Petra Porošenka da dođe do drugog predsedničkog mandata.

Reply
Share this

Svet