Skupština albanskih odbornika tri opštine juga centralne Srbije usvojila je danas političku deklaraciju kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju “Preševska dolina”.

To rešenje oni vide primenom, kako kažu, principa reciprociteta sa pravima Srba na severu “Republike Kosova”, piše između ostalog, u usvojenom dokumentu.

Oni smatraju da bez rešavanja prava Albanaca u “Preševskoj dolini” ne može, kako kažu, biti stvarne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Traže i da ih u Briselskom dijalogu zastupa predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači. Tačnije, oni traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, pre svega Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbedili isto “ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji”.

Zahtevi Albanaca sa juga Srbije

Albanci sa juga Srbije tvrde da su manjina koja je u Srbiji najviše diskrimisana i da su “žrtva neslaganja Beograda i Prištine”.

Sudeći prema ranijim izjavama albanskih odbornika, zahtev da im se obezbede podjednaka prava koja imaju Srbi na severu Kosova, Albanci “Preševske doline” očekuju da budu uključeni na visoke pozicije u Vladi Srbije.

Tako je na današnjoj skupštinu usvojen i zaključak kojim oni traže “punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca” u skladu sa, kako navode, najvišim standarima predviđenim međunarodnim dokumentima UN, EU i Saveta Evrope i “dobrom praksom Olandskih ostrva, Južog Tirola i Kosova”.

Takođe, traže i suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa od međunarodne zajednice radi, kako navode, realne procene položaja Albanaca “Preševske doline”.

Reply
Share this

Blic online