Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović rekao je danas na konferenciji za novinare da je ta manifestacija ugrožena i da sledeće 25. izdanje festivala ne može da se održi na isti način kao ovogodišnje.

– Situacija je potpuno neodrživa. Festival je ugrožen. Ovakvo cimanje, trzanje i muke ničim nismo zaslužili. Mi smo ozbiljna evropska manifestacija sa velikim respektom u Evropi i ozbiljnim problemom kada je razumevanje u sopstvenoj sredini u pitanju – rezignirano je rekao Zelenović.

On je primetio da sinoćnom otvaranju festivala nije prisustvovao niko od zvaničnika, a pozive su poslali svima, od predsednika republike preko ministra kulture do pokrajinskog sekretara.

– Žao mi je što mi nemamo more, ali imamo festival koji traje 25 godina, kvalitetan program, sjajne goste i odličan odziv publike, a nismo dobili čak ni pismo sa nekoliko redova od bilo koga od njih – dodao je Zelenović.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović istakao je da ove godine nisu imali problema da nabave filmove i da ono što su radili svih prethodnih godina učinilo je festival prepoznatljivim i zahvaljujući tome lakše dolaze do značajnih i kvalitetnih ostvarenja.

Mogorović je zahvalio Ministarstvu kulture i Gradu Subotici na pomoći i skrenuo pažnju na nerazumevanje pokrajinskog Sekretarijata za kulturu koji, kako je rekao, ne prepoznaje vrednosti palićkog festivala.

Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo za palićki festival devet miliona dinara koliko i prošle, pokrajinski Sekretarijat za kulturu je ove godine Paliću dao jedan u odnosu na tri miliona lane, dok je Grad Subotica izdvojio skoro milion dinara više ove godine.

Izvršni producent festivala Ilija Tatić kaže da je budžet ove godine najmanji u proteklih 15 godina, a festival se u medjuvremenu razvijao i rastao i prisetio se da je pokrajina ranije izdvajala i do 12 miliona dinara.

Umetnički direktor festivala Nikolaj Nikitin primetio je da je evropska kinematografija ove godine izuzetno jaka, da se isto može reći i za filmove koji dolaze iz regiona, kao i da je vidljivo veliko prisustvo ženske perspektive, s obzirom da ima dosta žena reditelja.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI