Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da zahtev Slovenije da joj se vrati oko 300 umetničkih dela čiji su autori slovenački umetnici predstavlja pitanje sukcesije gledano u širem smislu i da je rok za podnošenje tog zahteva istekao 2006. godine.

Vukosavljević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo kulture, ta umetnicka dela su otkupljivale institucije i organi tadašnje Republike Srbije i da je pravni osnov po kome se nalaze ovde legitiman.

– Mi ćemo nastaviti razgovore sa kolegama, možda tu postoji prostor kada je reč o konkretno jednom ili dva dela gde nam je potrebna još neka informacija, ali odgovor na taj zahtev sadržan je u stavu Komisije za restituciju koja se tim pitanjem bavi – rekao je on.

Vukosavljević je naglasio da je to pitanje rešeno u skladu sa međunrodnim propisima, Sporazumom o sukcesiji i međunarodnom zakonima koji tu oblast regulišu, da je situacija tu jasna i ne vidi mogućnost za bilo kakve komplikacije.

On je podvukao da nije bilo sličnih zahteva od strane drugih država i kao primer dobre saradnje i razumevanja pomenuo saradnju sa Hrvatskom na vraćanju predmeta u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve koja su sklonjena tokom rata.

Vukosavljević je skrenuo pažnju da je Srbija iz različitih razloga propustila u poslednje dve i po decenije da ustanovi da li se i koji broj umetničkih dela srpske kulturne baštine nalazi u drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

– Mi smo preko diplomatsko-konzularnih predstavništva pokrenuli akciju da to ustanovimo pa ćemo videti da li se neka od srpskih umetničkih dela nalaze negde u okruženju pa i to može da bude predmet pregovora – rekao je ministar.

Reply
Share this