Fudbaleri su u neku ruku roba kojom se trguje, a fudbal je vid modernog ropstva, u kome neko drugi upravlja vašim životom i vašom sudbinom, priča scenarista Vuk Ršumović.

Beogradska premijera filma “Zlatni dečko” scenarista Alekse Ršumovića, Vuka Ršumovića i Ognjena Jankovića – koji je ujedno i reditelj, je zakazana za 11. januar u Kombank dvorani.

U priča o Denisu Markoviću, koji prolazi put od lokalnog kluba do igrača koji dnevno zarađuje milone, glavne uloge tumače: Denis Murić, Andrija Kuzmanović, Igor Benčina, Petar Strugar, Alisa Radaković, Ljubomir Bulajić, Jovana Gavrilović, Tihomir Stanić, Vladimir Kovačević, Strahinja Blažić…

Koscenarista Vuk Ršumović otkriva ko je Zlatni dečko koga tumači Denis Murić.

– Zlatni dečko je glavni junak naše priče. I taj naziv mu itekako pristaje. On zaista jeste zlatni dečko, jer ima ogroman fudbalski talenat koji ga čini savršenim magnetom za sve one koji bi da se obogate na njemu. S druge strane, kada se u našem narodu za nekog kaže da je zlatan dečko, misli se na nekog ko je dobar, uljudan, vaspitan, a naš junak je totalno suprotan tome. Kada smo davali naziv filmu, svesno smo referisali i na najčuvenijeg zlatnog dečka svetskog fudbala Dijega Armanda Maradonu. Čuveni “El Pibe de Oro” je uzor našem junaku, pa je ova filmska priča u neku ruku posvećena Maradoni koji je preminuo baš u vreme dok smo snimali film – priča za “Blic” Vuk Ršumović.

Priča je inspirisana životom poznatog fudbalera. Možete li sada da nam otkrijete o kome se radi?

– Ako smo sasvim iskreni, naša priča je inspirisana različitim pričama koje smo čuli, pa samim tim i različitim likovima iz sveta fudbala. Trunka istine je tu, ali smo sebi dali kreativnu slobodu da domaštamo priču, naravno, s idejom da napravimo što uzbudljiviji film.

Da li je prikazana prava slika onoga što se dešava izvan fudbalskog terena?

– Priča je bazirana na ideji da je fudbal, pored toga što je najveća zabava na svetu, a možda upravo zbog toga, ujedno i ogroman biznis u kom su glavni akteri, fudbaleri, često u podređenom položaju. Oni su u neku ruku roba kojom se trguje, a fudbal je vid modernog ropstva, u kome neko drugi upravlja vašim životom i vašom sudbinom. Naš film je na prvom mestu uzbudljiva i zabavna priča u kojoj publika treba da uživa, ali je napravljen s idejom da detektuje ono što je realnost kroz borbu glavnog junaka da dođe do svoje slobode. Dakle, konflikt je tu, i mora da bude tu, jer bez dobrog sukoba, nema ni dobrog i uzbudljivog filma.

Koliko dugo ste radili na scenariju sa Aleksom i Ognjenom i ko vam je od sportista najviše pomagao?

– Ideja za film je došla od Ognjena. On je svojom strašću izgurao projekat. Aleksa je, s druge strane, uradio najveći deo posla kada je priča u pitanju, da je skocka i složi kako treba. Moja uloga je bila u velikoj meri povlašćena, zvali bi me da s njima nabacujem ideje, komentare i sugestije. Postoje ljudi koji su nam “iznutra” pomagali, to je veoma važan aspekt svake dobre priče ukoliko želite da bude realna i uverljiva. Aleksa je najviše vremena proveo istražujući i skupljajući vredna i dragocena mišljenja profesionalaca koji se bave fudbalskim poslom.

Snimili ste prvi deo filma “Među bogovima”…

– “Među bogovima” je istinita priča o mladoj ženi iz Avganistana koja u leto 2015. godine stiže u Beograd i shvata da joj se mlađi brat utopio u reci nekoliko nedelja pre toga. Nakon tog saznanja, ona čini sve što je u njenoj moći da dokaže identitet svog brata i da ga sahrani kako dolikuje, sa imenom i prezimenom. To čini, iako ni sama nema načina da dokaže svoj identitet. U neku ruku, ovo je priča o modernoj Antigoni, o jednoj anonimnoj ženi koju njena beskompromisna ljubav prema bratu uzdiže do nivoa heroine veličanstvene lepote. Ona je junakinja koja ima snagu da pokrene planine, ali koja je, kao i svi mi, nemoćna da promeni svet u kome živimo.

Šta se dešava sa Fondacijom “Ršum” i koliko je Ljubivoje Ršumović aktivan u tome?

– Fondacija “Ršum” je aktivna, čak i u ovo teško i komplikovano vreme. Ljubivoje je aktivan i pun ideja. U bolnici, dok se borio s koronom, smišljao je nove projekte za sebe i za Fondaciju. Moj najstariji brat Branko je upravitelj Fondacije i on je motor koji je drži aktivnom i koji čini sve da realizuje Ljubivojeve ideje.

Reply
Share this

Blic online