Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) organizuje treću izložbu ostvarenja svojih članica, u cilju povećanje vidljivosti žena arhitekata, kao i prezentaciju raznovrsnosti radova, istraživanja, aktivnosti i projekata kojima se bave i koje stvaraju žene arhitekte.

Izložba će biti održana od 3. do 9. decembra u prostoru RTS kluba, u prizemlju zgrade Radio Beograda, u Hilandarskoj 2 (ulaz iz Svetogorske ulice).

Na otvaranju će govoriti Prof. Dr Eva Vaništa Lazarević, predsednica ŽAD-a, Snežana Ristić, Radio Beograd 2, Jelena Sekulić Nedeljković, UNWomen i akademik Prof. Branislav Mitrović uz moderiranje Anje Milić, predsednica skupštine udruženja ŽAD, dok će za muzički program biti zadužene Katarina Vukoman i Ana Konstrakta Đurić.

“Višeslojnost je karakteristika arhitekture, a uspešna arhitektonska dela komuniciraju na različitim nivoima – od funkcionalnog, preko konstruktivnog, do estetskog. Razmatranje različitih slojeva programa i oblikovanja objekata i javnih prostora integralni je deo procesa projektovanja.

Ali, i sama struka je višoslojna – umesto tradicionalne jednoobrazne slike Arhitekte, današnju arhitekturu stvaraju različite osobe, a žene prednjače u reprezentaciji drugačije slike naše struke. U sklopu preispitivanja čime se sve danas bave žene arhitekte u svojoj karijeri, te da li se i kako uspešno i u srodnim aktivnostima pronalaze, ove godine je, osim novijeg preseka arhitektonskog stvaralaštva članica, tema ‘Višeslojnost’ omogućila prezentaciju i različitih drugih delatnosti” navodi se u najavi.

Tokom trajanja izložbe, svakog dana će biti organizovan i tribinski program.

Reply
Share this

Blic online