Berlinski filmski festival počinje narednog meseca, ali samo sa pola kapaciteta mesta za sedenje, a od posetilaca će se zahtevati da se pridržavaju strogih protokola o kovidu, saopštili su danas organizatori.

S obzirom na to da se varijanta virusa korona omikron brzo širi u Nemačkoj, organizatori “Berlinala” su se trudili da se festival održi u bezbednom okruženju nakon što je prošle godine bio onlajn.

“Berlinale” počinje 10. februara, a kulminira ceremonijom dodele nagrada 16. februara na kojoj će biti uručeni Zlatni i Srebrni medvjed, što znači da će biti nešto kraći od planiranog, navode organizatori u saopštenju. Festival obično traje desetak dana. Četiri dana nakon toga festivalski filmovi će se prikazivati u bioskopima širom prestonice u javnim projekcijama.

– Kako bi se omogućilo socijalno distanciranje, kapacitet sedišta u festivalskim bioskopima biće smanjen za 50 odsto i neće se održavati žurke ili javni događaji, iako će u premijernim bioskopima biti upriličena smanjena verzija crvenog tepiha – rekli su organizatori.

Publika će morati da se vakciniše ili da pokaže dokaz o oporavku od kovida ili negativan test, kao i da nosi masku.

– Želimo da festival pošalje signal čitavoj filmskoj industriji, bioskopima i gledaocima filmova i kulturi u celini. Treba nam bioskop, potrebna nam je kultura – rekla je nemačka ministarka kulture i medija Klaudija Rot.

Nemačka je danas prijavila 80.430 novih infekcija virusom korona, što je najveći broj zabeležen u jednom danu od početka pandemije, a više od 114.000 ljudi je umrlo.

Prošle nedelje, Institut za zarazne bolesti “Robert Koh” saopštio je da je omikron odgovoran za 44 odsto zaraženih u Nemačkoj, gđe su pooštrena pravila za posete restoranima i barovima.

Reply
Share this

Blic online