Fest fokus, program koji je Fest uveo od ove godine, nastao je iz potrebe da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju.

O tome je govorio i selektor, umetnički direktor manifestacije Jugoslav Pantelić, a poznavaoci filma napominju da ostvarenja unutar te selekcije zavređuju posebnu pažnju. Ukupno ih ima devetnaest, a među njima je i poljski film “Telo Hristovo” reditelja Jana Komase, koji je bio nominovan za Oskara za najbolji internacionalni film, a do sada je osvojio više od trideset nagrada na brojnim međunarodnim festivalima, nakon što ga je samo u Poljskoj pogledalo oko 1,4 miliona gledalaca. U središtu priče je mladić Danijel koji u pritvoru za mlade doživljava duhovnu transformaciju. Iako ga zločin koji je počinio sprečava da pristupi formalnom izučavanju hrišćanstva, on ne odustaje od svog sna i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.

Zatim, u selekciji je “Jelenska koža” Kentena Dipjea, koji govori o čoveku opsednutom jaknom od jelenske kože iz svojih snova. Zbog te opsesije okreće leđa jednoličnom životu u predgrađu, uludo potroši životnu ušteđevinu i čak se okrene kriminalu. Ovo francusko ostvarenje žanrovski slovi za horor-komediju.

Film “Dopunska nastava”, za koji režiju potpisuje Ivan-Goran Vitez, počinje pričom o čoveku, ljutom i ogorčenom zbog toga što, kao nedavno razveden, ne može sa svojom ćerkom da proslavi njen deveti rođendan, te upada u njen razred sa poklonom, tortom i puškom. Aktuelni gradonačelnik odlučuje da iskoristi talačku krizu, ne prežući ni pred jednim rešenjem. Treći film Ivana-Gorana Viteza slovi za napeti triler obojen crnim humorom, ali i film u koji je ugrađen oštar politički komentar. Kako je najavljeno, reditelj ovog filma, kao i glumci Đorđe Kukuljica i Janko Popović-Volarić biće gosti na ovogodišnjem Festu.

Među gostima će se, najavljuju organizatori, naći i ekipa filma “Easy Land” – rediteljka i scenaristkinja Sanja Živković, kao i glumice Nina Kiri i Mirjana Joković. Reč je o ostvarenju koje govori o Jasni, talentovanoj i ambicioznoj arhitekti iz Srbije, koja živi u Torontu, gde želi da stvori bolju budućnost za svoju ćerku, tinejdžerku Ninu. Međutim, mentalna bolest od koje pati je veliki problem u njihovim odnosima. Uz pomoć lekova Jasna uspeva da funkcioniše, radi u jednoj prodavnici i iznenada dobija priliku da se dokaže i izradi projekat svojih snova, ali da bi to izvela, mora da rizikuje svoju stabilnost i krhke odnose sa kćerkom…

Selekcija će se prikazivati u Dvorani kulturnog centra, takmičarska je, a žiri čine Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović.

Podsetimo, predstojeći, 48. Fest (28. februar – 8. mart) pod sloganom “Skupljači emocija” obuhvata više od 100 filmova u sedam programskih celina, odnosno više od 300 projekcija u devet bioskopskih sala.

Reply
Share this

Blic online