U već čuvenom Drvengradu u Mokroj Gori večeras počinje 13. Filmsko-muzički festival, a prvi gosti su počeli da pristižu tokom popodneva.

Među prvima je stigao naš čuveni reditelj Puriša Đorđević kome je ove godine posvećen program “Retrospektiva velikana”. Đorđević je po dolasku na Mećavnik nazdravio sa domaćinom Emirom Kusturicom, a zatim je izjavio:

“Ovde sam bio u decembru 1941. kada su me jurili Nemci, a ja sam bio u partizanima”.

“Retrospektiva velikana” obuhvata i film “Ljudski kapital” Paola Vircija koji je ove godine i član žirija, pa je od prvog dana u Drvengradu

– Ovo selo je kao iz nekog ludog Koštuničinog filma. Mnogo sam toga lepog čuo o ovom mestu od mojih kolega kao što je Paolo Sorentino, koji su bili ovde i rekli su mi da moram da dođem. Zato sam poveo i svoju porodicu, suprugu Mihaelu i dvoje dece – istakao je Virci.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević koji otvara ovogodišnji festival naveo je da je ovo jedan od najznačajnijih događaja tokom cele godine u srpskoj kulturi.

Festival traje do 18. januara, a takmičarski program predstavlja 21 film (17 kratkometražnih i 4 dokumentarna) domaćih i inostranih autora. Odnosno, za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

Reply
Share this

Blic online