Slovenija traži od Srbije 313 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki naših muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova, među kojima su i brojna remek-dela.

Slovenci insistiraju na tome da njima pripadaju umetnička dela i istorijski predmeti čiji su autori Slovenci ili je Slovenija učestvovala u njihovom stvaranju, pišu Večernje novosti.

– Slovenačko potraživanje vrlo je čudno jer najveći deo traženih dela je najlegalnijim putevima , otkupima i poklonima došao u našu zbirku – izjavila je Gordana Grabež, izvršni direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

Umetnine koje potražuju Slovenci:

Slike Božidara Jakca, Gojmira Antona Kosa, Avgusta Černigoja, Riharda Jakopiča, Marija Pregelja, Ivana Grohara…

Skulpture Lojzea Dolinara, Zdenka Kalina, Franca Bernekera, Karela Putriha, Staneta Dremelja…

Bivša jugoslovenska republika traži i snimke “Filmskih novosti”, kao i niz originala filmova iz fundusa Jugoslovenske kinoteke, među kojima se nalaze i antologijski filmovi koji su obeležili tadašnju kinematografiju.

Filmovi:Kekec” Jožea Galea, “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, “Zadah tela” Živojina Pavlovića, “Crvena zemlja” Torija Jankovića, “Moj brat Aleksa” Aleksandra i Srđana Jevđevića, “Opasni trag” Miomira Stamenkovića, “Tri četrtine sonca” i “Poslednja postaja” Joža Babiča, “Četiri dana do smrti” Miroslava Jokića, “Na svoji zemlji” i “Trst”,Svet na Kajžarju” i “Balada o trobenti in oblaku” Franca Štiglica, “Dobro morje” Mirka Groblera, “Veselica” i “Naš avto” Františeka Čapa, “Jara gospoda” Bojana Stupice, “Akcija” Janeta Kavčiča i “Ti loviš” Franceta Kosmača.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić kaže da su neposredno pred otcepljenje Slovenije ljudi iz njihovog Arhiva preuzeli većinu njihovog fonda koji je bio na čuvanju u Jugoslovenskoj kinoteci. Preostali filmovi koji su nastali u produkciji slovenačkih filmskih preduzeća, bili su predmet više sastanaka naših i predstavnika slovenačkih arhiva – kaže Pantelić za “Novosti” dodaje da je Kinoteka spremna da ustupi skenirane negative u digitalnom obliku koji su preduslov za uzradu digitalno restaurirane kopije

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI