Nastupom na sceni Gradskog teatra u Šangaju, ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu uspešno je završio dvonedeljnu turneju u Kini sa predstavom “Dama s kamelijama” Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića.

“Na svom prvom gostovanju u toj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, sa više od 1,35 milijardi stanovnika, dramski ansambl je od 4. do 10. jula prvo boravio u Pekingu, a potom, zaključno sa 16. julom, u Šangaju i odigrao ukupno pet predstava.

Turneja, organizovana u okviru kulturne razmene Narodne Republike Kine i Republike Srbije, započela je na Internaciopnalnom teatarskom festivalu u Pekingu gde je “Dama s kamelijama” igrana tri večeri zaredom pred prepunom salom koja ima oko 900 mesta.

Koliko je ova drama, prožeta suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a koja se okončava tragično, ostavila snažan utisak na gledaoce tokom sva tri izvođenja, govori i podatak da su mnogi od njih plakali tokom predstave”, navode iz Narodnog pozorišta.

Posle prvog izvođenja ovog komada, na prijemu održanom u koktel sali, delegacija Narodnog pozorišta razmenila je poklone sa domaćinima, a tom prilikom prisutnima su se obratili v.d. direktora Drame Željko Hubač, predsednik Pozorišnog odbora Pekinškog narodnog pozorišta Ling Dijung i predstavnica ambasade Republike Srbije u Kini Maja Stefanović.

“Hubač je pozvao predstavnike tog teatra, koji su se raspitivali i za druge naše predstave sa aktualnog repertoara, da do kraja ove godine dođu u Beograd i posete Narodno pozorište.

Tokom boravka u Pekingu, v.d. direktora Drame je održao i predavanje na kojem je govorio o istoriji Narodnog pozorišta i savremenoj srpskoj pozorišnoj sceni”, ističe se u saopštenju.

Internacionalni teatarski festival u Pekingu je jedna od najznačajnijih pozorišnih smotri u Kini, na kojoj su, pored domaćih teatara i Narodnog pozorišta u Beogradu, ove godine učestvovali Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane, Aleksandrijski teatar iz Sankt Peterburga, Gešer teatar iz Izrala…

“Uspešno gostovanje ‘Dame s kamelijama’, nastavljeno je, potom, u Šangaju sa dva izvođenja, takođe u rasprodatim salama, gde je oduševljena publika frenetično aplaudirala i ovacijama pozdravljala glumce”, zaključuju u nacionalnom teatru.

Uloge su ostvarili Marija Vicković (Margarita Gotje), Joakim Tasić (Arman Dival), Nebojša Kundačina (Žorž Dival), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija) koju je u Šangaju zamenila Maja Nikolić.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI