Dvadeset plakata sa motivima pirotskih ćilima, raspoređenih na najprometnijim ulicama slovenačke prestonice, čine svojevrsnu izložbu na otvorenom, a u stvari su najava za izložbu „Dva lica pirotskog ćilima“ iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beograd.

Na izložbi u organizaciji Ambasade Srbije u Sloveniji i Crkvene opštine Ljubljana, posetioci će u Parohijskom domu u Ljubljani od 17. januara imati priliku da se ponovo susretnu sa najvrednijim primercima ćilima koji i dalje uživaju veliki ugled u Evropi.

U bogatom tekstilnom stvaralaštvu Srbije pirotski ćilimi se zbog izuzetnih kulturno-istorijskih i umetničkih vrednosti izdvajaju kao najsavršenija tekovina srpskog ćilimarstva.

Odlikuju se bogatom i specifično organizovanom ornamentikom, karakterističnim koloritom, kvalitetnom vunom i usavršenom tkačkom tehnikom.

Kolekciju pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu, jednu od najstarijih i najznačajnijih kolekcija u Srbiji, čini 169 predmeta nastalih od 1792. do 1932. godine

Na izložbi biti prikazano 16 ćilima, a najstariji je istkan još davne 1792. godine i poznat je kao kao “ćilim na sofre”.

Još deset ćilima tkano je tokom 19. veka, a tri dolaze iz tkačnica “za ženskinje”, koje su u 20. veku unapredile čuvenu geometrijsku šaru i uveli nove bodove za koje se inspiracija nalazi u ženskim časopisima i goblenima – mladić sa sokolom, papagaj i slično…

Pirotski ćilimi predstavljaju jedinstveni susret sa Srbijom, ne samo sa tradicijom njenih rukotvorina i manufakturnog tekstila, već i sa samim duhom stanovnika južne Srbije i njihovim predstavama o lepom i skladnom koje su u više navrata, tokom svetskih izložbi, osvojili Evropu i pokazali se univerzalnim pogledom na lepotu upotrebnih predmeta.

Reply
Share this

Blic online