Uloga Ljube Vrapčeta je uticala i na Petra Maraša iz “Južnog vetra” – kaže Miloš Biković, velika glumačka zvezda.

U Beogradskom dramskom pozorištu i ispred njega bilo je juče, sat iza podneva, još malo pa kao u Holivudu. Tiskali su se kamermani, fotoreporteri, novinari… Stižu i “glavni glumci” najavljene konferencije: Miloš Biković, Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije, tu je i čelnik tog teatra Jug Radivojević. Povod, specijalno izvođenje, sad već kultne predstave ovog pozorišta “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića. Naime, 24. decembra (18 h) kada se podigne zavesa, predstavu će, zahvaljujući novim tehnologijama, zainteresovani moći (s prevodom) da prate u Rusiji, Americi…

Nakon konferencije, na pitanje “Blica” da li se i koliko Ljuba Vrapče kao lik menjao za ovih više od sedam godina, koliko je od premijere prošlo, Miloš Biković kaže: “Svaka je predstava drugačija, i to je ono što je, uz taj živi kontakt sa publikom, velika dragocenost i posebnost pozorišta. Uloga Ljube Vrapčeta je od onih koje su me glumački formirale, a menja smo se i on i ja, ali smo ostali verni sebi. I publici, a reakcije gledalaca nam daju za pravo.”

Iskustvo govori da se predstava i dalje gleda na kartu više, a na pitanje da li je uloga Ljube Vrapčeta na ovaj ili onaj način uticala na neke druge njegove uloge, popularni glumac odgovara potvrdno.

– Jeste. Na izvestan način. Recimo, ono što sam i kako sam radio glumački oblikujući Ljubu Vrapčeta je jedan od elemenata koji sam razvijao i radeći ulogu Petra Maraša u “Južnom vetru”.

Pominjemo i našeg živog klasika, pisca Dragoslava Mihajlovića.

– Roman “Kad su cvetale tikve” je deo lektire, i mislim da je to zaista dobro. Drugačije se, naravno, delo čita kada se njime glumački baviš. A meni je bila velika, velika čast upoznati tog velikog pisca. I ne samo čast. Uticao je na mene svojom ličnošću, izuzetnim duhom, duhovitošću takođe – kazao je Biković koji je na konferenciji rekao i da se nastavlja rad na “Južnom vetru”, da uskoro ide u Rusiju zbog nove uloge.

Na konferenciji je govorio i Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije.

– “Kad su cvetale tikve” je omiljena knjiga i predstava, verujem, svakog boksera. Sledeće godine u Srbiji je svetsko prvenstvo u boksu. Cvetaće, rekao bih, i tikve i boks… I današnji mladi ljudi koji se boksom bave su neretko iz sredina iz koje je poticao Ljuba Vrapče. Svojevremeno su Dragan – Gaga Nikolić, Pavle Vuisić podržavali boks, doprineli na svoj način statusu i životu tog sporta. Sada to čini Miloš Biković. A boks je plemenit sport koji je mnogima pomogao, pomaže i pomagaće da izađu na pravi put. Zajedno sa Bikovićem je napomenuo da boks, između ostalog, pomaže čoveku da na pravi način oblikuje ne samo svoju snagu nego i agresiju. A istaknuto je i da “svetski prenos” predstave je podržala i Ruska Federacija boksa. Takođe, i 25. i 26. decembra na sceni “Olivera i Rade Marković” biće igrana predstava “Kad su cvetale tikve” koja je i svedočanstvo povesnih socijalno-političkih previranja iz nedavne prošlosti i upečatljiva, snažna i onespokojavajuća intimna priča o rastegljivosti granica ljudskosti i morala. Na sajtu pozorišta biće uputstva o praćenju predstave onlajn.

Pomenimo, 17. novembra Dragoslav Mihailović je obeležio jubilarni rođendan, napunio je 90 godina.

– Stigle su mi pune kese crteža i koječega što su mi napravili i poklonili osnovci i srednjoškolci, i deca iz doma senjskih rudnika “Srećno” iz moje Ćuprije. Baš sam se iznenadio i obradovao, naravno. Nena (supruga, prim. n.) je u kući napravila malu izložbu. Među nama rečeno, u nekom trenutku sam nešto poremetio pa se i uvredila. Vrca neka radost, ili bar ja to tako vidim, iz svakog tog rada, svake te stvari… Inače, žurku nisam pravio. Zbog korone (smeh). Veli i:

– Stalno sam na nekoj ivici da će nešto biti ili neće biti. Evo, u Akademiji povodom edicije “Sto godina srpske književnosti” trebalo je da bude skup posvećen i nekim mojim delima, gde je predviđeno da govorim. Pomera se, odlaže… A ja, iskren da budem, to mirno pa i s radošću prihvatam.

VIDEO: Miloš Biković i Bokserski savez Srbije

Reply
Share this

Blic online