Džon Avildsen, reditelj prvog filma “Roki”, koji je 1977. nagrađen Oskarom za najbolji film, kao i kultne trilogije “Karate kid” sa Ralfom Maćiom, preminuo je u petak u 82. godini od raka pankreasa.

#RIP John G. Avildsen, director of ‘Rocky,’ ‘Save the Tiger,’ ‘Joe,’ ‘Karate Kid’ and ‘Lean on Me.’ Not too shabby. https://t.co/MGeWptD1LM

Avildsen je režirao i “Spasite tigra” (1973), priču o biznismenu u sredovečnoj krizi koja je Džeku Lenonu doneola Oskara, nasilnu dramu “Džo… I to je Amerika” (1970) sa Suzan Sarandon i Piterom Bojlom i držao je sve konce u svojim rukama na snimanju “Formule” (1980) u kojoj su igrali temperamentni Džordž K. Skot i Marlon Brando.

Svakako mu je najveću slavu doneo “Roki”.

– Kada mi je jedan prijatelj doneo scenario za taj film, rekao sam da me boks ne zanima, da je to glupa stvar – rekao je Avildsen prošle godine u intervjuu za “Baltimor san”.

– On me je kumio i molio i na kraju sam ga pročitao. Na drugoj ili trećoj stranici, Roki razgovara sa svojim kornjačama. To me je šarmiralo i posmislio sam da je odlična studija karaktera i divna ljubavna priča te sam pristao – otkrio je reditelj.

Drugu nominaciju za Oskara dobio je 1983. za dokumentarni kratki film “Traveling Hopefuly” a 1990. opet je radio sa Staloneom na “Rokiju 5”.

Avildsen je bio u rediteljskoj stolici i na filmu “Karate kid” (1984), sa Patom Moritom kao Mijagijem, učiteljem borilačkih veština iz Okinave koji pristaje da uči karateu tinejdžera koga su maltretirali (Ralf Mačio). Potom je snimio i nastavke 1986. i 1989.

– Gospodin Mijagi je bio idealna zamena za oca koga bi svi voleli da imaju. Bio je mudar, darežljiv, duhovit. Bio je neka dobra vila. A Pat Morita je bio idealan glumac to – rekao je Avildsen u pomenutom intervjuu.

Franšiza je zaradila skoro četvrt milijarde dolara.

Silvester Stalone je izneo svoje saučešće na društvenim mrežama a u posebnoj izjavi “Holivud riporteru” rekao je:

“Skoro sve dugujem Džonu Avildsenu. Njegova režija, strast, čvrstina i srčanost – njegovo veliko srce – učinili su od ‘Rokija’ to što jeste. Promenio mi je živo i zauvek ću biti njegov dužnik. Niko to nije mogao da uradi bolje od mog prijatelja Džona Avildsena. Nedostajaće mi”.

I zvezda “Karate Kida”, Ralf Mačio, podelio je slične uspomene:

“Njegovi prvi filmovi su uticali na moje drastanje. Njegovo vođenje u stvaranju Danijela LaRusa promenili su mi život. Ima bezbroj primera u kojima je njegova ruka stvorila magiju koju smo uspeli da postignemo na velikom ekranu”.

RIP to my friend and KK director John G Avildsen. He brought inspirational stories to us all and had a guiding hand in changing my life. pic.twitter.com/TRobJn3pq2

Rođen u Ilinoisu 1935, školovan u Njujorku, Avildsen je karijeru počeo kao direktor fotografije i pomoćnik reditelja Artura Pena i Ota Premindžera, a debitovao je kao reditelj filmom “Turn on to Love” (1969).

U opusu Džona Avildsena su i filmovi “W.W. and the Dixie Dancekings” (1975) sa Bertom Rejnoldsom; “Komšije” (1981) sa Džonom Belušijem i Denom Akrojdom kao i “Lean on Me” (1989) sa Morganom Frimenom.

“Njegova ikona ‘Roki’, koja je dobila nagradu Udruženja američkih reditelja 1976, kroz čitavu našu kulturu je isticana kao najbolja priča o marginalcu koji trijumfuje – tema koja se provlačila kroz mnoge Avildsonove radove. Decenijama su njegovi filmovi o pobedi, hrabrosti i emocijama grejali srca mnogih generaciija”, izjavio je Paris Barkli, predsednik Udruženja reditelja.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI